Străinii au investit mai puţin în Republica Moldova, anul trecut

Embed:

Investiţiile străine directe în economia naţională s-au micşorat, în nouă luni ale anului trecut, de 3,4 ori faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011. Datele Băncii Naţionale a Moldovei arată că, în ianuarie-septembrie 2012, în Moldova au fost plasate de peste hotare cu peste 88 de milioane de dolari mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În nouă luni ale anului trecut, intrările de investiţii străine directe în economia naţională au însumat aproximativ 220 de milioane de dolari. În aceeaşi perioadă a anului 2011, Moldova a reuşit să atragă peste 300 de milioane de dolari. Pe fondul micşorării sumei banilor de la investitorii străini, în perioada de referinţă au crescut sumele de valută retrase din ţară.

Dacă în 2011, retragerile de capital au ajuns la aproximativ 106 milioane de dolari, în nouă luni ale anului trecut acestea au depăşit 162 de milioane de dolari sau cu peste 50 de milioane de dolari mai mult. Ca urmare, soldul investiţiilor nete, rămase în ţară, a fost, în ianuarie-septembrie 2012, mai mic de 60 de milioane de dolari sau de 3,4 ori, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011. Atunci soldul net al investiţiilor străine directe a depăşit 200 de milioane de dolari.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu