Straiele populare, la loc de cinste în toată ţara! Zeci de oameni au defilat în haine tradiţionale în curtea Muzeului de Etnografie

Embed:

Straiele moldoveneşti s-au aflat astăzi la loc de cinste în toată ţara. Sute de oameni din diverse localităţi au defilat cu mândrie în hainele de sărbătoare ale bunicilor noştri. Ei au marcat astfel cea de-a doua ediţie a Zilei Naţionale a Portului Popular. 

La Chişinău, zeci de oameni au defilat în haine tradiţionale în curtea Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.

La festival au venit şi oaspeţi de peste hotare. Ei au îmbrăcat costumele naţionale ale ţărilor pe care le reprezintă.

"Costum naţional din Belarus. Acesta constă dintr-o centură lungă, cămaşă albă ornamentată, o bundiță frumoasă şi pantaloni negri".

Paic Sebastian este din Cluj-Napoca şi colecţionează haine populare. Bărbatul a venit la Chişinău cu 10 costume naţionale vechi de peste 100 de ani.

"Aici este o vedetă, un costum foarte vechi. Costumul depăşeşte 100 de ani, şi a fost făcut undeva la începutul secolului XX", a spus colecţionarul de costume, Paic Sebastian. 

Ministrul Culturii, Monica Babuc, a fost îmbrăcată şi ea în straie tradiţionale. 

"Era firesc să vin în costum naţional pentru că e festivalul portului naţional. Este făcută cu cele mai frumoase insemne, ale identităţii noastre, pomul vieţii", a declarat ministrul Culturii, Monica Babuc. 

În cadrul evenimentul, zeci de meşteri populari au expus obiecte de artizanat, veselă din lut şi accesorii ale costumului naţional.

Ziua Portului Naţional s-a desfăşurat şi în alte localităţi din ţară. La sărbătoarea din satul Plop, raionul Donduşeni, au participat peste 300 de oameni.

"Vrem să promovăm acest festival, însăşi, tradiţiile, cântecul, dansul popular".

Festivalul Portului Naţional se organizează tradiţional în ultima duminică a lunii iunie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu