STRADA CREANGĂ, NEREPARATĂ. Contractul cu firma de construcţie a fost reziliat

Embed:

După ce au promis că strada Ion Creangă din Capitală va fi renovată până în toamnă, autorităţile municipale au anunţat că lucrările au fost oprite.

Primarul interimar al Capitalei, Adrian Talmaci, spune că s-a ajuns în această situaţie din cauză că proiectul şi caietul de sarcini au fost modificate, ceea ce a mărit costul cu 70 la sută. În aceste condiţii, municipalitatea trebuie să rezilieze contractul cu firma care a început reabilitarea străzii şi să organizeze o nouă licitaţie.

Reparaţia străzii Ion Creangă a început în luna noiembrie a anului trecut. Până acum, au fost reabilitate reţelele utilitare, sistemul de iluminat şi o parte din trotuare. Asta reprezintă cam 25 la sută din totalul lucrărilor. Potrivit autorităţilor, proiectul va fi îngheţat până anul viitor, după ce va fi organizată o nouă licitaţie.

Până acum, drumarii nu au intervenit pe carosabil, astfel că şoferii vor trebui să circule în continuare, pe o stradă plină de gropi şi denivelări.

"E foarte rea şi, dacă nu o s-o facă, până anul viitor, o să fie şi mai multe gropi şi mai rea o să fie. Ca de obicei, la noi în Moldova, se începe, dar până la capăt nu se face nimic."

"Îmi pare foarte rău. Îmi pare bine că au făcut Coca, e o stradă bună, dar ar fi bine şi Creangă. E o stradă centrală, toate maşinile, toate autobuzele trec pe aici."

"Noi achităm taxe şi este o stradă centrală, unde circulă multe maşini. Trebuie reparată numaidecât."

"Foarte rău, trebuie reparată. Foarte rea, e imposibil de mers, aţi văzut acolo ce e acolo, în vale? Trebuie să mergi împrejur, să nu repari maşina în fiecare lună."

Lucrările au început anul trecut, pe baza unui caiet de sarcini elaborat în 2012. Acesta prevedea ca agentul economic să reabiliteze strada şi să ofere o garanţie de cinci ani. După ce s-a apucat de lucru, antreprenorul şi-a dat seama că nu se poate încadra în buget, aşa că a cerut mai mulţi bani.

"În aşa situaţii, suntem obligaţi, suntem nevoiţi să reziliem contractul, deoarece legea prevede majorarea cu numai 15 procente. E o situaţie ieşită din comun, este vorba de sume mari", a spus ADRIAN TALMACI, primarul interimar al Capitalei.

În aceste condiţii, autorităţile vor organiza un nou concurs, aşa că lucrările ar putea fi reluate abia în primăvară.

"Aşteptăm proiectul tehnic nou, comandat în noiembrie anul trecut, urmează să fie expertizate devizele, deja au rămas undeva 10-15 procente de verificat. Deja aşteptăm, în cel mai rău caz, săptămâna viitoare să avem proiectul la mână, ca să putem face o diferenţă între volumele care au fost executate şi ce rămâne de făcut, ca să lansăm o licitaţie nouă", a spus ADRIAN BOLDURESCU, şeful Direcţiei Transport şi Căi de Comunicaţie. 

Pentru renovarea capitală a străzii Ion Creangă au fost alocate 40 de milioane de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu