STOP taxelor din școli! Colectările ilicite de bani în instituţiile de învăţământ din Capitală sunt interzise

Embed:

Colectările ilicite de taxe şi fonduri în instituţiile de învăţământ din Capitală sunt interzise. Un ordin în acest sens a fost semnat recent de către şeful interimar al Direcţiei Generale a Educaţiei, Alexandru Fleaş.

Documentul interzice şi acceptarea de către profesori a cadourilor sau oricăror servicii oferite de către elevi şi părinţii acestora.

În lista plăţilor interzise sunt incluse presupusele taxe de înmatriculare în instituţiile de învăţământ sau achitarea manualelor de alternativă.

Totodată, profesorii nu au voie să facă ore suplimentare cu elevii cărora le predau. Documentul mai prevede că directorii de şcoli şi grădiniţe nu au voie să colecteze bani pentru reparaţia instituţiilor. Totuşi, reprezentanţii Direcţiei Educaţie spun că banii pot fi colectaţi doar de către asociaţiile părinteşti care sunt înregistrate oficial şi au o contabilitate.

"Exită drept la asociaţiilor părinteşti, în condiţiile în care sunt respectate regulile, în condiţiile în care sunt înregistrate la Ministerul de Justiţie, au cont bancar, se acumulează bani de la doritorii de a depune în cont",a spus şeful adjunct DGETS, Viorica Negrei. 

Managerii instituţiilor de învăţământ susţin că fără contribuţiile părinţilor sau a altor donatori, nu vor face faţă cheltuielilor.

"Implicarea părinţilor, este absolut necesară la efectuarea unor lucrări de amenajare şi igienizare a spaţiilor local de grupă ori a terenului de joacă, participarea la organizarea şi desfăşurarea activităţilor interactive pentru copii", a spus director grădiniţa-creşă Nr.16 din Chişinău, Ana Bucșa.

La rândul lor, părinţii susţin că anual, la cererea administraţiei şcolilor sau grădiniţelor, achită şi până la 12 mii de lei. În cazul în care aceştia refuză să plătească taxele, copii lor sunt intimidaţi de profesori.

"La adunări de părinţi ei se semnează că au luat cunoştinţă, dar totodată după ce au semnat se începe a colecta iarăşi taxe, se vorbeşte despre taxe."

"Au fost aşa genuri de replici că dacă nu achităm se va închide grupa, vom ţine copiii acasă, într-un fel suntem intimidaţi."

Unii, însă, sunt de acord să susţină financiar instituţia de învăţământ pe care o frecventează copilul.

"Păreri sigur că sunt diferite, dar totuşi să nu îi susţinem tot nu putem. Nu spun că sunt pentru, dar nici împotrivă."

"Ar fi bine să fie o taxă pentru toţi. Noi să ştim exact ce intră în ea şi deja părinţii singuri să decidă ce să facă."

Angajaţii instituţiilor de învăţământ care nu vor respecta ordinul, riscă să se aleagă cu un avertisment sau chiar concediere.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu