STOP taxelor din școli. Câteva asociații au demarat o campanie asupra ilegalităților din educație

Embed:

Taxele informale din instituțiile de învățământ colectate de comitetele părintești sunt ilegale. Despre asta anunță mai multe asociații, care atenționează părinții cu privire la diversificarea tipurilor de taxe, dar și apariția unor noi plăți.

Asociația „Părinți Solidari”, CReDO și CNA Studențesc au demarat și o campanie în acest sens și cer instituțiilor responsabile să intensifice acțiunile sale în scopul prevenirii și stopării flagelului corupției din educație. 

"Comitetele părintești nu au dreptul și nu au menirea de a colecta taxe ilegale. Știți cum se întâmplă, primește părintele mesaj, "Vă rog de 1 septembrie strângem atât", a spus președintele Asociația „Părinți Solidari”, Ala Revenco.

Mai mult, Ala Revenco afirmă că din banii colectați de la părinți se achită salariul unor paznici, a personalului didactic sau a bucătarilor.

"De exemplu situația cu bucătarii. Nu este secret că salariul bucătarului este 1000 de lei și în foarte multe grădinițe, părinților li s-a solicitat să facă acest supliment la salariu. E bine, dar cine gestionează?"

Liceul Hyperion din municipiul Chișinău are comitet părintesc care deocamdată nu este înregistrat oficial ca și asociație. Aici părinții plătesc o taxă anuală de 200 de lei. Administrația instituției dă asigurări că banii sunt gestionați corect și există transparență financiară.

"În cadrul discuțiilor care aveau loc în consiliul părintesc se lua decizia de a acorda 200 de lei anual, bani care sunt gestionați pentru organizarea activităților curriculare și extra curriculare. Copilului anual i se dă bon de plată prin care se confirmă că a fost achitată suma respectivă", a spus directorul-adjunct, Liceul Hyperion, Chișinău, Natalia Moglan.

Șeful interimar al direcției municipale educație, Alexandru Fleaș vine cu precizări. Acesta a explicat că părinții pot face donații doar în cazul în care Asociația părintească are statut oficial, ceea ce înseamnă că trebuie să prezinte raport financiar și este verificată minuțios.

"Există o singură situație în care pot fi achitate aceste taxe e vorba de situația în care în instituția de învățământ sunt înregistrate în modul stabilit de lege asociațiile de părinți și sunt înregistrate la Ministerul Justiției. Acestea stabilesc taxele care trebuie achitate, unde vor fi direcționate. "

Organizațiile neguvernamentale mai spun că până în prezent niciun responsabil din școli sau grădinițe nu a fost tras la răspundere pentru cazuri de corupție, asta deși ar fi fost denunțuri. Mai mult, potrivit lor nici Ministerul Educației nu se implică în deajuns.

"Linia fierbinte a Ministerului Educației funcționează deficient deși funcționa cel mai bine, a avut aprecierea experților anticorupție ca fiind cea mai bună, acum ea practic nu funcționează", a spus reprezentant AO CReDO, Olga Bâtcă.

Viceministrul educației, culturii și cercetării, Lilia Pogolșa declară că Ministerul a recepționat câteva plângeri privind taxele informale din grădinițe, însă a declarat că va reveni cu detalii mai târziu.

În context, Centrul Național Anticorupție, anunță că în 2016 au recepționat şi examinat mai multe petiții ale cetățenilor privind folosirea contrar destinației şi însuşirea mijloacelor publice de către administrația instituțiilor de învățământ sau estorcarea banilor ce nu li se cuvin de către corpul didactic. Finalitatea acestor plângeri nu se cunoaște.


Ministerul educației a emis anul trecut un ordin prin care se interzice colectarea banilor în mod ilicit sub orice pretext. Același document interzice activitatea comitetelor părintești și asociațiilor nelegiferate.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu