Stoltenberg: Talibanii trebuie să participe la procesul de pace din Afganistan

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut marţi talibanilor să participe la procesul de reconciliere afgană, după o întâlnire cu preşedintele Ashraf Ghani de la Kabul, scrie agerpres.ro.

Stoltenberg a spus că continuarea bătăliei nu are rost şi că "dacă vor să fie parte a viitorului în Afganistan, ei trebuie să se aşeze la masa de negociere".

La rândul său, Ashraf Ghani a spus că talibanii sunt numai unul dintre factorii în conflict şi că "bătăliile în desfăşurare au multe dimensiuni care trebuie abordate".

Jens Stoltenberg şi o delegaţie de rang înalt s-au întâlnit cu preşedintele afgan Ashraf Ghani, prim-ministrul Abdullah Abdullah, precum şi cu comandantul forţelor internaţionale în Afganistan, gen. Austin Scott Miller, în cadrul unei vizite surpriză la Kabul.

Sosirea lui a avut loc în contextul în care militanţii talibani şi-au intensificat atacurile asupra forţelor afgane de securitate în întreaga ţară, ceea ce a provocat zilnic un mare număr de victime.

Numai marţi, cel puţin 25 de membri ai forţelor de securitate au fost ucişi după ce militanţi talibani au atacat o bază militară puternic fortificată din vestul Afganistanului.

De asemenea, trupele internaţionale au fost tot mai mult vizate şi de forţele afgane în ultimele săptămâni. Sâmbătă, un soldat american a fost ucis şi un altul rănit în estul Afganistanului în urma a ceea ce pare a fi un atac al "aliaţilor" afgani.

Luna trecută, un general american a fost rănit în timpul unui atac taliban asupra sediului guvernatorului din oraşul Kandahar, din sudul ţării. Generalul Miller, care a fost şi el prezent, a scăpat nevătămat.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu