Stoltenberg la întrevederea cu Igor Dodon: NATO susține și respectă neutralitatea constituțională a Republicii Moldova

Președintele Igor Dodon insistă să obțină recunoașterea statutului constituțional de neutralitate permanentă a țării noastre la nivel internațional, dar nu cere ca Rusia să-şi retragă contingentul militar şi muniţiile de pe teritoriul ţării noastre. În articolul 11 din Constituție scrie clar că Republica Moldova și-a proclamat neutralitatea permanentă și nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său. Despre neutralitate, Dodon a vorbit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles. Stoltenberg l-a liniştit că NATO susține pe deplin și respectă neutralitatea constituțională a Moldovei.

"Pentru noi este primordial, principial, întărirea neutralității noastre și recunoașterea internațională a statutului de neutralitate a Republicii Moldova", a declarat Igor Dodon, președintele Republicii Moldova.

"Ştim că Moldova nu doreşte să adere la NATO, iar noi respectăm această decizie. Credem cu tărie că fiecare națiune are dreptul să își stabilească propriul curs. Aceasta include alegerea propriilor aliați sau alegerea de a nu se alinia cu alte țări. Dar neutralitatea nu înseamnă izolare sau că nu putem lucra împreună", a menționat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO

Într-un interviu pentru Europa Liberă, editorialistul Nicolae Negru a declarat că, la Bruxelles, Dodon a îndeplinit o misiune a Rusiei.

"Obsesia lui Dodon este neutralitatea care există în Constituție, care nu este respectată de Rusia și a cărei confirmare el ar trebui s-o caute în Rusia. E, de fapt, o misiune din partea Moscovei, fiindcă asta dorește Moscova, asta ea repetă de fiecare dată, că Republica Moldova trebuie să rămână un stat neutru", a declarat Nicolae Negru, editorialist.

În cadrul vizitei oficiale la Bruxelles, Igor Dodon a mai avut întrevederi cu președintele Parlamentului European, David-Maria Sassoli, dar și cu șefa diplomației europene, Federica Mogherini.

Potrivit editorialistului Nicolae Negru, prin vizitele externe pe care le face, Igor Dodon îşi celebrează recunoaşterea pe plan internațional.

"Prin această alianță, Blocul ACUM-PSRM a fost spălat, a fost, într-un fel, reabilitat și iată acum el poate să circule nestingherit. De mult jinduia el acest lucru și să vorbească despre lucruri care i se par lui importante, dar de fapt sunt importante pentru Rusia", a spus Nicolae Negru, editorialist.

Nicolae Negru a mai declarat că cea mai mare problemă pentru țara noastră va fi dacă Igor Dodon va spune la tribuna Adunării Generale a ONU, unde va merge în curând, că trupele ruse trebuie să rămână pe teritoriul țării noastre atât timp cât nu este găsită o soluţie politică pentru conflictul transnistrean. Astfel, președintele va anula rezoluția privind retragerea necondiționată a trupelor ruse din Moldova care a fost adoptată de ONU în iunie anul trecut, susţine editorialistul.

Potrivit lui Negru, în acest caz, țara noastră se va face de râs în întreaga lume, iar alianța PSRM-ACUM și partenerii săi vor fi compromiși în totalitate.

Lasă un comentariu