Stingerea incendiului de la sonda de gaze din Moftinu Mare poate dura două luni

Stingerea incendiului de la sonda de gaze din Moftinu Mare poate dura chiar şi două luni.

Secretarul de stat, Raed Arafat, a făcut o evaluare a situaţiei chiar la faţa locului şi a explicat că pompierii au început să elibereze zona şi să îndepărteze resturile instalaţiilor căzute deasupra puţului.

Operaţiunea a mobilizat peste 70 de militari din mai multe judeţe, dar şi utilaje şi rezervoare de apă aduse de la distanţe mari.

Zeci de pompieri din şase judeţe au fost trimişi la Moftinu Mare alături de specialişti din Canada ca să pregătească intervenţia de stingere a incendiului. Mai multe rezervoare uriaşe au fost aduse în zonă tocmai din Capitală, iar militarii au realizat un sistem de alimentare cu apă pe o distanţă de peste 3 kilometri, scrie digi24.ro

"Apa este pentru protecţia celor care vor lucra ulterior la închiderea sondei. Stingerea incendiului se va face cu anumite substanţe chimice care înţeleg că există, sunt la faţa locului, însă stingerea se va face numai şi numai la momentul în care se ştie că se poate progresa mai departe cu închiderea", a declarat Raed Arafat, secretar de stat în MAI.

Deocamdată, toate forţele sunt mobilizate pentru a degaja spaţiul din jurul sondei şi pentru a descoperi puţul pentru ca, mai apoi, să poată interveni experţii canadieni.

"Trebuie să descoperim capul sondei, însă până când vom face acest lucru, nu ştim ce trebuie să înlocuim şi cât timp ne va lua", a precizat Mike Miller, CEO Safety Boss.

"Este foarte, foarte cald, este incredibil de cald când te apropii de focar; este cenuşă, sunt flăcări. Trebuie să curăţăm spaţiul din jur pentru ca pompierii să poată acţiona, se poate vedea şi cât echipament am mutat", a explicat Jeffrey Auld, reprezentantul firmei care deţine sonda.

Din cauza intervenţiilor cu apă asupra focarului, în ultimele zile, au avut loc trepidaţii în zonă şi s-au auzit nişte zgomote întocmai ca o explozie, însă autorităţile au dat asigurări că nu există niciun pericol.

"Ele sunt cauzate de un fenomen de flash-over care se manifestă în momentul în care din conductă ies cantităţi mari de apă şi după aceea se reaprinde toată cantitatea de apă şi gaz în acelaşi timp, producând această ardere în masă", a detaliat colonelul Daniel Dragne, inspectorul-şef al IGSU.

"Flacăra mai mare se mai stinge când iese apă şi se opreşte după care continuă să iasă gaz care se aprinde de la flacăra mai mică şi aici apare acest flash-over sau acest bum care se aude şi care produce anumite trepidaţii", a completat Raed Arafat.

Secretarul de stata explicat că, înainte de toate, se pune pe primul loc siguranţa personalului şi a cetăţenilor, aşa că se va interveni respectându-se fiecare etapă. Aşa că, de abia după eliberarea zonei, se vor stabili măsurile necesare pentru captarea gazului.

"Estimarea a fost acum două zile, între două săptămâni şi două luni, depinde cum evoluează, dar aceste perioade sunt informative şi nu este o chestie care poate cineva să zică fix că o să fie atât sau atât. S-ar putea să fie şi mai repede, s-ar putea să fie şi mai târziu."

Sonda de gaze de la Moftinu Mare este exploatată de o firmă poloneză deţinută de un fond de investiţii din Canada.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu