"Stejarul lui Gagarin", în Călăraşi. Copacul a crescut dintr-o ghindă care a fost în cosmos

Embed:

Un stejar crescut dintr-o ghindă care ar fi fost în cosmos creşte în curtea şcolii din satul Păuleşti, raionul Călăraşi. Localnicii l-au botezat "Stejarul lui Gagarin", în cinstea primul om care a văzut planeta noastră din spaţiu.

Copacul a fost sădit în urmă cu peste 40 de ani de către directorul de pe atunci a instituţiei de învăţământ, Alexandru Filip.

Deşi au trecut mulţi ani, dascălul îşi aduce bine aminte cum a ajuns ghinda în mâinile lui.

"Eu atunci lucram la şcoală director şi am nimerit pe la secţia de învăţământ. Şi domnul Cibruciu Timofei. Dumnealui îmi propune o lădiţă aşa mică cu o plantă. Dar dumnealui l-a luat de la un profesor de la Buda. A dus 100 de trandafiri la Moscova când au fost 100 de ani de la naşterea lui Vladimir Lenin. El i-a sădit acolo şi înapoi lui i-au dat nişte ghinzi, dintr-un copac, ghinda care a fost în cosmos cu Gagarin", a declarat fostul director al şcolii din Păuleşti, Alexandru Filip. 

Istoria stejarului nu este însă atât de cunoscută printre localnici. Cei mai mulţi oameni din Păuleşti spun că deşi au auzit despre falnicul arbore, nu ştiu locul exact în care creşte acesta.

Primarului Ion Prunici susţine că stejarul lui Gagarin nu este singurul copac din Păuleşti care duce faima satului.

"Suntem aici la platanul de peste 200 de ani. Nu se ştie cu exactitate data când a fost plantat, dar putem deduce din faptul că clădirea din spate, şi anume conacul boierului Dinu Russo, care se spune că a şi construit această clădire în 1791", a declarat primarul satului Păuleşti, Ion Prunici.

La 12 aprilie s-au împlinit 57 de ani de când capsula Vostok, avându-l la bord pe Iuri Gagarin, a decolat de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. El a devenit, astfel, primul om care a ajuns în spaţiu.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu