Ştefan cel Mare şi Sfânt, omagiat de autorităţi. Îndemnul preşedintelui Nicolae Timofti

Embed:

Astăzi se împlinesc 512 ani de la moartea lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Domnitorul, a cărei domnie în fruntea Moldovei s-a întins aproape o jumătate de veac este comemorat, prin depuneri de flori la statuia din centrul Capitalei.

La eveniment au participat şeful statului, preşedintele Parlamentului şi premierul, care şi-au exprimat respectul, admiraţia şi recunoştinţa faţă de cel care a luptat pentru independenţa statului în anii 1457 şi 1504.  

"A fost şi este pentru noi un exemplu şi aş spune, este sufletul nostru. Prin fapta lui în lume, noi să-l ţinem în memorie. Şi sper că dacă vom urma sfaturile lui, să iubim acest pământ şi să stăm strajă la hotare, asta va fi foarte apreciat de cei care sunt astăzi, tineretul nostru", a spus preşedintele Nicolae Timofti. 

Şi miniştri, deputaţi şi oameni de rând i-au adus un omagiu lui Ştefan cel Mare.

"Este o zi de comemorare a celui mai mare om pe pâmânturile româneşti, un om care a iubit ţara, a avut demnitate, a iubit cetăţenii săi, a ştiut să apere cetăţenii săi, s-a născut demult, demult dar încă nu a murit", a declarat deputatul PL, Mihai Ghimpu. 

Iar reprezentanţii unor organizaţii neguvernamentale au fost însoţiţi de un ansamblu folcloric, care a interpretat mai multe melodii în memoria marelui domnitor.

Ştefan cel Mare a ctitorit 44 de biserici, care fac parte astăzi din patrimoniul cultural mondial. Voievodul a fost canonizat şi trecut în rândul sfinţilor în data de 15 iulie 1992.

În prezent, în mai multe lăcaşe sfinte din ţară la loc de cinste stau fresce şi icoane cu chipul marelui domnitor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu