Steagul lui Ștefan cel Mare ajunge astăzi la Chișinău

Embed:

Singurul steag de pe vremea lui Ştefan cel Mare, aflat în proprietatea statului român, va fi adus astăzi la Chişinău. Relicva va fi expusă la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie Naturală şi va putea fi admirată până pe 12 septmebrie.

Steagul de pe vremea lui Ştefan cel Mare va fi adus la Chişinău cu o aeronavă militară. Acesta este păstrat într-o casetă protectoare cu heliu. Aproape 1.000 de poliţişti vor asigura paza praporului pe durata aflării în Moldova. Pentru asigurarea securităţii relicvei şi pentru amenajarea spaţiului de expoziţie, Guvernul a alocat 294 de mii de lei. România va suporta cheltuielile de transport şi asigurare a steagului.

Exponatul este o broderie bizantină realizată în secolul al 15-lea, care îl înfăţişează pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, considerat un simbol al victoriei în războaie. De jur împrejur, broderia are o inscripţie slavonă cu rugăciunea domnitorului Ştefan cel Mare către Sfânt. Potrivit istoricilor, broderia a fost realizată din mătase roşie, decolorată de trecerea anilor şi deteriorată în vechime, atunci când, din neştiinţă, călugării de la Mănăstirea Zographou de la Muntele Athos au remontat-o pe o bucată de catifea de calitate inferioară. România a recuperat steagul în 1917.

Timp de trei ani acesta a fost păstrat la o bancă din Franţa, iar în 1920, steagul a fost adus în România, pentru a fi expus la Muzeul Militar. Din 1970, drapelul se află în administrarea Muzeului de Istorie din Bucureşti. Acesta a fost restaurat timp de şapte ani şi jumătate, iar în prezent nu poate fi admirat neprotejat.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu