Statul "taie" din bugetul Academiei de Ştiinţe: Peste 500 de cercetători moldoveni vor rămâne ŞOMERI

Embed:

Academia de Ştiinţe va primi în 2013, de la Bugetul de Stat, 346 de milioane de lei, cu aproape 50 de milioane de lei mai puţin decât era preconizat iniţial. Potrivit savanţilor, din această cauză şapte institute ştiinţifice ar putea fi închise, iar peste 500 de cercetători vor rămâne şomeri. Angajaţii Academiei cer revizuirea deciziei privind reducerea bugetului instituţiei.

Iniţial, în proiectul Bugetului de stat, pentru finanţarea Academiei de Ştiinţe au fost alocate 394 de milioane de lei. Dar deputaţii au votat pentru reducerea bugetului instituţiei cu 50 de milioane de lei.

"Înţelegem că sunt momente de criză. Cultura a fost întotdeauna promovată şi susţinută, m-aş referi şi la perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Nu văd o motivare pentru aceste reduceri masive", a menţionat academicianul Mihai Cimpoi.

Preşedintele Academiei de Ştiinţe, Gheorghe Duca, susţine că sunt persoane care vin cu iniţiative năstruşnice. "Unii se gândesc să nu roadă cu fundul lor scaunul înzadar şi vin cu iniţiative năstruşnice. De ce s-au luat aceste 48 de milioane şi nu s-au dat universităţilor? Care este scopul politicului faţă de comunitatea ştiinţifică şi faţă de Academie? a întrebat Duca.

Deputatul PLDM, Vladimir Hotineanu, nu exclude pe viitor o rectificare a bugetului Academiei de Ştiinţe. El a menţionat că cea mai mare parte din suma redusă va fi alocată pentru dezvoltarea agriculturii, dar şi pentru construcţia unui Palat al Sportului.

"Educaţia fizică şi nu sportul de performanţă sunt elementele cele mai importante pentru un mod sănătos de viaţă. Conducerea Alianţei a adus ţara la domeniile respective, la reducerile respective, ceea ce un deputat de rând nu poate schimba. Dl preşedinte a fost în Alianţă şi aceasta este soarta alianţelor, când se iau decizii în comun", a precizat preşedintele Comisiei protecţie socială,

În prezent, comunitatea ştiinţifică din ţară este alcătuită din 91 de membri-titulari ai Academiei de Ştiinţe şi peste trei mii de cercetători.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu