Statul nu are nicio strategie de dezvoltare a vinificaţiei

Embed:

Statul organizează expoziţii dedicate industriei vinului, dar nu are nici o strategie de dezvoltare a sectorului vinicol. Între timp, micii producătorii spun că afacerile în acest domeniu devin nerentabile şi tot mai greu de administrat.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii spun că pentru rezolvarea problemelor din domeniul vinificaţiei este nevoie de mai mult timp.

La rândul său, premierul Vlad Filat a declarat, în cadrul expoziţiei "Expovin", că în ultimul timp, vinificatorii nu mai au probleme. "Producătorii de vinuri au încetat să se mai plângă. Şi lucrul acesta mă bucură foarte mult”, a menţionat prim-ministrul.

Micii producători de vinuri spun, însă, că problemele nu s-au terminat. Sergiu Găluşcă şi-a început afacerea în 2009. Acum are aproximativ 20 de hectare de viţă de vie şi un beci, amenajat la părinţi.

El a investit în afacere peste 15 mii de euro. Banii nu şi i-a recuperat, pentru că nu îşi poate extinde afacerea. I-ar fi mai uşor, dacă şi autorităţile ar susţine micii producători, prin strategii de stat.

În lipsa pieţelor de desfacere, vinificatorii moldoveni păstrează acum în stocuri circa 30 de milioane de decalitri de vin.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu