Statul le va oferi ajutor. Pavel Filip a vorbit cu oamenii din localitățile care au avut de suferit în urma PLOILOR ABUNDENTE

Embed:

Guvernul va aloca un milion de lei pentru lucrările de reabilitare a locuinţelor şi infrastructurii din câteva localităţi din raionul Orhei, afectate de ploile abundente din ultima perioadă. Anunţul a fost făcut de premierul, Pavel Filip, care a mers în inspecţie în două localităţi din acest raion, cele mai afectate de intemperii. 

Parascovia Dabija, din satul Donici, spune cu lacrimi în ochi că apele i-au luat tot ce a agonisit o viaţă şi că nu-şi imaginează cum s-ar fi descurcat de una singură cu această nenorocire.

"Stăteam acasă şi spălam, a venit ploaia, a început încet, încet şi după asta venea din toate părţile şi a inundat tot şi în bordei şi peste tot. Din casă a luat tot şi macaroane şi hainele copiilor, încălţăminte", a povestit Parascovia Dabija, locuitoare a satului Donici.

Casa femeii este amplasată într-o vale, astfel că toată apa scursă de pe deal a ajuns în gospodăria ei.

Şi Olga Dabija din aceiaşi localitate spune că la cei 90 de ani ai săi nu a mai văzut aşa ploi. Casa ei nu a fost afectată, dar şuvoaiele au spălat tot ce avea în grădină: "Uitaţi-vă grădina că-i fărâmat tot, aici se vede a intrat acolo".

În satele Donici și Camencea din raionul Orhei, ploile au afectat 80 de terenuri agricole, 18 case și câteva porțiuni de drum. Pagubele se ridică la jumătate de milion de lei. Autorităţile locale spun că depun toate eforturile pentru a ajuta oamenii.

"S-au creat comisii din fondul disponibil care este, va fi folosit o parte, iar o parte raionul", a punctat Serghei Guzun, primarul comunei Donici.

Premierul a mers și la Sămănanca, o altă localitate din raionul Orhei, unde au fost distruse şapte grădini și mai multe porțiuni de drum. Şi acolo pagubele sunt ridicate.

Pavel Filip spune că guvernul va aloca pentru aceste localităţi 1 milion de lei, pentru lucrări de reabilitare.

"În toate aceste localităţi vom merge cu o singură decizie şi-i vom ajuta pe acei, nemijlocit, oamenii care au avut de suferit gospodăriile lor personale, dar şi porţiunile de drum care au fost deteriorate", a declarat Pavel Filip.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în urma ploilor torenţiale din ultimile zile, au fost distruse sute de hectare de semănături şi culturi agricole.

În unele gospodării, oamenii au avut nevoie de ajutorul salvatorilor pentru a pompa apa din beciuri şi subsoluri. Cel mai mult au avut de suferit raioanele Orhei, Donduşeni, Sîngerei şi Ungheni.

În următoarele zile, va fi făcut bilanţul total al pagubelor, iar Guvernul se va întruni pentru a oferi soluţii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu