Statul Islamic a găsit noi metode pentru a depăşi pierderile financiare uriaşe suferite

Un raport al judiciarilor din Iraq arată că ISIS găseşte noi modalităţi de a-şi plăti luptătorii, după ce au pierdut o parte din câmpurile petrolifere. Gruparea teroristă a început să se orienteze spre piscicultură şi vânzări de automobile, scriu antena3.ro.

Autorităţile din Iraq spun că Statul Islamic a găsit noi metode pentru a depăşi pierderile financiare uriaşe suferite odată cu veniturile scăzute provenite din petrol, scrie The Independent.

Gruparea teroristă foloseşte mijloace neobişnuite pentru a-şi putea remunera luptătorii şi pentru a-şi finanţa activităţile, odată cu respingerea lor din teritoriul pe care l-au deţinut anterior.

Experţii au estimat veniturile anuale ale ISIS în jurul sumei de 2,9 miliarde de dolari în anul 2014, când şi-au declarat califatul. Statul Islamic controla o treime din teritoriul Iraq, inclusiv oraşul Moşul şi câteva terenuri din Siria. Aceştia îşi câştigau veniturile din petrol şi instalaţiile de gaz.

Atacurile aeriene repetate survenite din partea Rusiei şi coaliţiei conduse de Statelor Unite au făcut că ISIS să piardă o mare parte din câştiguri. În urmă cu o săptămâna, preşedintele American Barack Obama a declarat ferm că ISIS va fi evacuat permanent din Moşul până la sfârşitul anului curent.

Pentru a diminua pierderile şi pentru a îşi redresa bugetul, Statul Islamic recurge la practici precum agricultură şi piscicultură, pe care aceştia le-au utilizat şi în trecut, înainte să revendice teritoriile, conform Reuters.

Pe aceeaşi temă