Statul ar putea recupera șapte milioane de lei din subvenţiile achitate unor agricultori care nu au îndpelinit condițiile contractului

Statul ar putea recupera șapte milioane de lei din subvenţiile achitate unor agricultori. Potrivit reprezentanţilor Agenției pentru Intervenții și Plăți în Agricultură, fermierii nu au îndeplinit condiţiile contractului după ce au primit banii de la stat. Este vorba de peste 20 de oameni de afaceri care, în 2013, au plantat aproape 150 de hectare de coacăză.

Agricultorii au primit în 2013 subvenţii de la stat pentru creşterea coacăzei, câte 50 de mii de lei la hectar. Potrivit contractului, afacerea trebuia să se desfăşoare cel puţin trei ani. În urma unor verifică, reprezentanţii Agenției pentru Intervenții și Plăți în Agricultură au constatat că aceste condiţii nu sunt respectate, iar fermierii au explicat prin faptul că plantaţiile s-au uscat din cauza climei.

"Niciunul dintre ei nu a sesizat instituția care i-au finanțat, adică Agenția de Intervenții și Plăți, privind constatările sau privind că plantația se usucă, că plantația este deja viabilă și nu poate fi deja utilizată conform destinației, ceea ce trebuia făcut în mod obligatoriu, conform condițiilor contractuale", a spus directorul AIPA, Ion Ciubuc.

Reprezentanţii AIPA i-au atact pe agricultori în instanţă pentru a restitui banii statului. Acum, conturile întreprinderilor vizate sunt blocate prin decizia de judecată.

"Iaca asta, e uscată, ea se usucă de pe an pe an. "

Printre agricultorii vizaţi este şi Clara Sava. În 2013, ea a investit două milioane de lei într-o plantație de 30 de hectare de coacăză neagră de lângă satul Codrul Nou din raionul Telenești. Butașii au început să se usuce din primul an, iar acum, femeia a mai rămas doar cu 30 la sută din plantație.

" Noi am investit cu toată familia, cinci ani de zile am muncit, dar nu am avut niciun rezultat, niciun profit. Stăm cu credite și datorii", a spus agricultoarea Clava Sava.

În aceeaşi situaţia s-a pomenit şi Nicolae Roadedeal. Bărbatul are 30 de hectare de coacăză în satul Larga din raionul Anenii Noi. El a plantat butași aduși din Polonia, iar în această vară urma să se bucure de prima roadă.

"Și cu irigare, tot se usucă. Fix aceeași problemă. Ea pur și simplu nu rezistă la temperaturile înalte, la seceta din aer", a spus agricultorul Nicolae Roadedeal.

Iar Ecateria Medvețchi din satul Slobozia-Dușca, raionul Criuleni a hotărât să defrișeze terenul, după ce a văzut că toată coacăza se usucă.

"După aia, în luna august, ne-au dat în judecată, ne-au spus că trebuie să întoarcem banii înapoi", a spus agricultoarea Ecaterina Medvețchi.

Problema a ajuns în vizorul Ministerului Agriculturii. Specialiştii din cadrul instituţiei au constatat că din cele 200 de hectare de coacăză, plantată în ţara noastră, 40 la sută s-a uscat, în ultimii ani. Pentru a afla cauza, reprezentanţii ministerului au pornit o anchetă, iar până atunci subvenţionarea coacăzei a fost stopată.

"Poate fi cauza materialului săditor neconform. Uscarea plantațiilor poate fi ca rezultat a condițiilor piedo-climaterice. Deci, a schimbărilor climatice. Poate fi posibil și dezvoltarea unui virus care mai mult se reflectă la materialul săditor. A patra cauză, posibil întreținerea neadecvată", a spus secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iurie Ușurelu.

Dacă se va adeveri faptul că plantațiile s-au uscat din cauza climei, statul nu va mai oferi subvenții pentru această cultură. În 2017, patru agricultori au depus cereri pentru subvenţionarea plantaţiilor cu coacăză.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu