Statul a reuşit să acumuleze, în buget, o rezervă de bani de peste 1,2 miliarde de lei

Embed:
Statul a reuşit să acumuleze, în nouă luni ale acestui an, o rezervă de bani de peste 1,2 miliarde de lei. Acest surplus bugetar îi permite Guvernului să-şi revadă planurile de cheltuieli şi să majoreze finanţarea pentru unele proiecte investiţionale, dar şi sociale.

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, cheltuielile totale operate din bugetului public naţional se cifrau la 37,2 miliarde de lei. În acelaşi timp, s-a reuşit acumularea unor venituri de 38,4 miliarde de lei, adică cu 1,2 miliarde de lei mai mult.

Cel mai mare excedent a fost înregistrat în bugetele locale şi bugetul de stat cu peste 440 milioane de lei pentru fiecare. În cazul bugetelor de asigurare medicală şi socială veniturile în excedent au fost de aproape 190 milioane de lei şi, respectiv, 90 milioane de lei. <>

Economiştii spun că acumularea unui excedent de venituri îi va permite Guvernului să fie mai flexibil în ceea ce priveşte finanţarea unor proiecte.

"Excedentul oferă spaţiu de manevră Guvernului. În acest sens, eu cred că Executivul, până la sfârşitului anului, va avea posibilitatea să cheltuiască mai mulţi bani, în funcţie de priorităţile politicii pe care le are", a spus expertul economic, Viorel Gîrbu.

Guvernul prognozează că tendinţa de creştere a veniturilor bugetare va fi menţinută şi în următorii ani, ca urmare a creşterii economice şi dinamizării mediului de afaceri.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu