Statistici îngrijorătoare: Peste șase mii de moldoveni au murit în 2016 din cauza cancerului

Embed:

Peste șase mii de moldoveni au murit în 2016 din cauza cancerului, arată datele statistice, iar în fiecare an sunt înregistrate peste 10 mii de cazuri noi de îmbolnăvire.

Acestă boală este a doua cauză a mortalității, după bolile cardiovasculare.
 
Acum cinci luni, Tatiana Grosu a observat un nodul în zona gâtului, iar mulți cunoscuți au convins-o că nu este nimic grav.

”M-am adresat aici la Chișinău și direct au zis că este vorba de o intervenție chirurgicală. A urmat internarea, operația și deja e bine acum. Acum mă simt foarte bine, urmează să fiu externată”, a spus locuitoare a satului Pepeni, Sîngerei, Tatiana Grosu.

Medicii spun că tumorile pot fi tratate dacă sunt depistate în primele faze de dezvoltare.

”Sunt necesare consultațiile periodice la medicii de familie. Deoarece, cu părere de rău cancerul în majoritatea cazurilor nu doare. La Institutul Oncologic se adresează chiar târziu și este dificil să stabilim un tratament ca să ameliorăm starea pacientului”, a spus vicedirectorul Institutului Oncologic , Aliona Grecu.

De Ziua Mondială a luptei împotriva cancerului, femeile democrate și-au prins în piept simbolul solidarității și au mers la Institutul Oncologic pentru a încuraja pacienții.

”Am decis să marcăm această zi. Un pic simbolic prin oferirea unui cadou sub formă de ferigi. Feriga este o plantă vie care reprezintă speranța bunătatea și încrederea în ziua de mâine”, a spus președintele Organizației de femei PDM, Centru, Ruxanda Glavan.

”Am scris mesaje de încurajare. Le dorim să se îndrepte cât mai curând”.

Printere cele mai răspândite forme de cancer se numără cel de colon, cancerul la sân, cel pulmonar și de piele. Cel mai des sunt răpuşi de cancer pensionarii, iar pe locul doi sunt persoanele apte de muncă.

În Moldova sunt diagnosticaţi cu cancer peste 53 de mii de pacienți. Cheltuielile pentru tratamentul pacienților sunt suportate de stat chiar dacă persoanele neasigurate.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu