Statistici îngrijorătoare. Aproape 60 la sută dintre moldovence nu au făcut niciodată testul citologic

Embed:

Statistici alarmante. Aproape 60 la sută dintre moldovencele cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani nu au făcut niciodată testul citologic, care poate preveni cancerul de col uterin. Totodată, potrivit Ministerului Sănătăţii, doar 25 la sută dintre femei ştiu că testul Papanicolau poate fi efectuat gratuit.

În context, astăzi, a fost demarată campania națională de informare pentru a preveni cea mai răspândită tumoare printre femeile din Moldova.

Victoria Condrat nu a efectuat de mai mulţi ani testul Papanicolau și când se pregătea de o eventuală sarcină, a aflat, în urma analizelor de laborator, că are cancer de col uterin. Vestea a făcut-o să înțeleagă că boala putea fi prevenită, dacă făcea testul la timp.

"Asta a fost cel mai greu. Au urmat tratamente, radioterapie, chimioterapie. Am încercat să tratez și peste hotare însă nu era cazul, pentru că funcția fertilității nu mai putea fi salvată", a povestit locuitoarea Capitalei, Victoria Condrat.

În cadrul campaniei de informare despre prevenirea cancerului de col uterin, lansată de Ministerul Sănătăţii şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie în Republica Moldova, a fost creat un spot video, care ar urma să fie distribuit prin intermediul televiziunilor.

Unele femei recunosc că nu şi-au făcut niciodată testul citologic, cunoscut drept testul Papanicolau.

- Nu ați trecut niciodată testul?
- Nu.
- Doctorul nu va spus că ar trebui să-l treceți?
- Cred că e devreme. Bănuiesc că există o limită de vârstă.

"Mulți ani în urmă asta se făcea la doctorul ginecolog, trebuia odată în an și totodată controla și glandele mamare, dar acum nu".

Altele însă, spun că au grijă de sănătatea lor şi fac verificări medicale cu regularitate.

"Eu știu. Eu benevol vin, fiindcă eu știu cum se face analiza asta și .. Odată la trei ani știu că se face".

"Să nu avem cancer, să nu fim bolnave, să fim mame sănătoase, femei sănătoase".

Potrivit specialiștilor, cele mai multe femei care nu au efectuat testul citologic sunt din sudul țării, dar și din familiile sărace.

"Femeile spun că nu au timp, că le este frică, că nu cunosc că este gratuit sau pur şi simplu nu știu unde se face un astfel de test", a afirmat reprezentanta UNFPA, Natalia Plugaru.

"Măsurile de prevenire pe lângă faptul că sunt simple, ele sunt și eficiente. Este vorba și de test, care trebuie să-l realizeze fiecare femeie odată la trei ani, dar este vorba și de vaccinarea fetelor începând cu vârsta de 10 ani", a menţionat ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

Cancerul de col uterin rămâne a fi cel mai frecvent tip de tumoare, diagnosticată în rândul femeilor din Moldova. În prezent, la evidența Institutului Oncologic sunt 4.200 de paciente. Anual sunt înregistrate peste 370 de cazuri noi, dintre acestea, 43 la sută sunt depistate în stadiile finale ale bolii.

CITEŞTE ŞI: DATE ALARMANTE! În prezent, aproximativ 4.200 de femei din Moldova suferă de cancer de col uterin

loading...

Lasă un comentariu