Statistici îmbucurătoare: ECONOMIA A DEMONSTRAT O BUNĂ REZISTENȚĂ LA CRIZA POLITICĂ

Economia moldovenească demonstrează o bună capacitate de rezistență la instabilitatea politică generată de alegerile parlamentare.
 
Rezultatele înregistrate în primul trimestru sunt un exemplu concludent în acest sens. Totuși, acest lucru nu înseamnă că instabilitatea politică poate să fie prelungită la nesfârșit. Legitatea e simplă, cu cât mai mult durează incertitudinea, cu atât mai mult se fac vizibile efectele negative în economie. Și atunci toată vină va trebui să și-o asume artizanii crize,  scrie PoștadeȘtiri.

Deocamdată, putem să spunem că economia merge relativ bine. Majoritatea indicatorilor economici, potrivit statisticilor oficiale, sunt în creștere. Rezultate negative, în primul trimestru, a înregistrat doar sectorul agricol, dar acest handicap va fi depășit în următoarea perioadă ca urmare a începerii sezonului agricol activ.
 
Deocamdată, nu sunt disponibile datele privind evoluția salariului mediu pe economie, dar ținând cont de reforma salarială realizată de Guvern la finele anului trecut, dar și de reforma fiscală ce a permis reducerea poverii fiscale, estimăm că salariul mediu pe economie a crescut în medie cu 15-16% comparativ cu trimestrul unu 2018. 

Concluzia: sunt toate premisele ca economia să-și continue creșterea, chiar să-și păstreze ritmul mediu din ultimii ani – de 4% avans al PIB-ului. Multe depind însă de politicienii din Parlament, de capacitatea de a depăși rapid criza și de a instala un Guvern pe deplin funcțional.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu