STATISTICĂ: Număr în creştere a bebeluşilor născuţi în Moldova care mor până la vârsta de un an

Embed:

Numărul copiilor care mor până la vârsta de un an este în creștere. Statisticile Ministerului Sănătății arată că, în majoritatea cazurilor, decesele sunt provocate de afecțiuni perinatale și malformații congenitale. Specialiştii spun că principala cauză ar fi lipsa ecografelor performante care ar permite depistarea la timp a anomaliilor. 

Datele Ministerului Sănătăţii arată că anul trecut, aceste disfuncţii au provocat moartea a 255 de bebeluși, cu nouă copii mai mult față de acum doi ani. De asemenea, ca urmare a afecțiunilor aparatului respirator, au murit 56 de bebeluși, cu 21 mai mult comparativ cu anul 2013.

Specialiştii spun că, pentru a preveni decesele provocate de malformaţiile congenitale, e nevoie şi de instruirea medicilor.

"Avem în perspectivă scopul de a deschide un centru de diagnostic perinatal la noi în instituţie care ne va permite să micşorăm rata deceselor copiilor cu malformaţii congenitale. Aparatajul la nivelul unu care este şi chiar dacă permite de a depista, însă nu sunt toţi medicii licenţiaţi sau au experienţa de a depista malformaţiile", a spus directorul centrului perinatal Insitutul Mamei şi Copilului, Iurie Carauş.

O rată înaltă a deceselor printre bebeluși, în condițiile reducerii numărului nașterilor, este atestată în spitalele raionale din Sângerei, Florești, Ialoveni, Căușeni, Călărași, Fălești și Edineț.

"Trebuie de lucrat mult cu medicina primară, pentru că de acolo se începe totul, de la medicul de familie. Trebuie de lucrat cu părinţii, în primul rând pentru că responsabilitatea totuşi o au părinţii", a precizat medicul neonatolog, Mihai Stratulat.

Din lipsă de bani, multe gravide nu merg periodic la control medical, fapt ce provoacă afecţiuni perinatale, care pun în pericol viaţa fătului:

"Nu am avut probleme până la şapte luni, aşa că am făcut numai alanizele de bază, care pentru însărcinate, dar apoi au apărut edeme de la rinichi".

"De câteva ori am avut eminenţă de avort spontan, la 12 şi la 18 săptămâni, dar eu sunt din oraş şi am mers întotdeuna la medici".

"Este necesar de dat toate analizele necesare care se cer conform regulamentului prenatal".

Statisticile arată că, anul trecut 80 de copii au murit în primele 24 de ore de la naştere.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu