Statistică: Aproape 64 la sută din întreprinderile din ţară îşi desfăşoară activitatea în Chişinău

Embed:

Aproape 64 la sută din întreprinderile din ţară îşi desfăşoară activitatea în Chişinău, arată datele Biroului Naţional de Statistică. Doar anul trecut, în Capitală au apărut aproape trei mii de companii,  cam 60 la sută din totalul celor create în toată ţara.

Potrivit datelor, în 2018, în Chişinău activau aproape 23 de mii de firme, în restul ţării, nici cinci mii. 

În total, în Moldova îşi desfăşurau activitatea peste 35 de mii de întreprinderi. Pe parcursul anului, aproape opt mii au fost lichidate şi doar cinci mii, create. 

Cele mai multe  au activat în domeniul comerţului, mai mult de 43 la sută din total, şi industria prelucrătoare - 9,5 la sută din total.

Faptul că majoritatea afacerilor este concentrată în Chişinău nu este un lucru îmbucurător, spun experţii şi ar trebui să-i pună în gardă pe cei de la guvernare.

"S-a consumat timpul pe care îl prevedea o strategie în care agricultura arăta foarte bine, arăta cu foarte locuri de muncă, cu întreprinderi de procesare cu câte o întreprindere în fiecare sat. Dar când ne uităm în statistici, statisticile sunt foarte şi foarte triste", a spus ziaristul, expertul economic, Constantin Olteanu.

Cei din business spun că pentru a investi la sate e nevoie de forţă de muncă calificată şi desigur, infrastructură.

"Afacerile depind foarte mult de infrastructură. Vorbim de drumuri, electricitate, gazificare şi tot aşa, antreprenorii îşi pot dezvolta această afacere în regiune", a spus cofondatorul Angry Business, Alexandru Bordea.

Şi statisticele Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întrepriderilor Mici și Mijlocii arată că, la sate, la o mie de locuitori activează doar 6 întreprinderi.

"Programele de suport de stat implementate de ODIMM au avut drept target întreprinderile mici şi mijlocii din spaţiul rural. Ele au avut prioritate. Noi încercăm să favorizăm de companii sau de servicii şi diferite companii de producere în localităţile rurale", a spus directorul-general ODIMM, Iulia Costin.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu