Staţiile de epurare din ţară, într-o stare deplorabilă. Nivelul de nitraţi în apele subterane este ridicat

Embed:

Lacurile şi râurile din ţara noastră sunt foarte poluate şi se află în pericol. Potrivit datelor de la Inspectoratul pentru Protecţia Mediului, în Moldova sunt peste 230 de staţii de epurare, iar mai mult de jumătate dintre ele nu funcţionează deloc sau sunt ineficiente. Din această cauză, toate apele reziduale se revarsă în bazinele acvatice. Ecologiştii atrag atenţia că râurile şi lacurile vor fi pline de substanţe periculoase precum fosfor sau azot, ceea ce afectează atât flora şi fauna, cât şi sănătatea oamenilor. 

Cea mai gravă situaţie este la Soroca. De aproape 20 de ani, staţia de epurare din oraş nu mai funcţionează, iar apele reziduale se revarsă direct în râul Nistru.

"Acum toată murdăria se revarsă în Nistru. Iar noi bem şi mâncăm toată murdăria asta."

"Vara aici este insuportabil, aici este teren de joacă pentru copii, dar este insuportabil să stai la joacă cu ei."

"Aici în vale e Doamne fereşte, nu ştiu cum oamenii rabdă. Este foarte poluat, foarte murdar, miros, n-ai ce adăuga."

Staţia de epurare din Soroca deserveşte în jur de 12 mii de oameni.

 

"Nitraţii şi nitriţii îi avem, detergenţii, depinde de staţie. Cea mai mare poluare o are însă indicatorul de amoniu, care cam la toate depăşeşte limita, de zeci de ori chiar nivelul admisibil", Dumitrov Osipov, specialist Inspectoratul pentru Protecţia Mediului.

 

După ce au încercat zadarnic să obţină un grant, autorităţile locale caută alte soluţii pentru reconstrucţia staţiei de epurare din Soroca."Acum avem semnat un memorandum cu o întreprindere din România, care ne ajută să scriem şi un studiu de fizabilitate şi să atragem o investiţie pentru construcţia staţiei de epurare, dar totuşi noi tindem să fie un grant, pentru că Întreprinderea "Apă Canal" nu are posibilitate şi acele venituri ca să întoarcă credite", a declarat Victor Său, primarul oraşului Soroca.


Subiectul este şi în atenţia autorităţilor centrale. Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale şi mediului recunoaşte că probleme nu sunt doar la Soroca, iar de investiţii au nevoie majoritatea staţiilor de epurare din ţară."Vrem ca în următoarea perioadă să intensificăm dialogul cu partenerii de dezvoltare, dar şi să identificăm şi să utilizăm resursele deja disponibile. Obiectivele sunt destul de ambiţioase, indicatori măsurabili şi sperăm că în cel mai scurt timp aceste probleme vor fi remediate" , a declarat Nicolae Ciubuc, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.Apele subterane sunt principala sursă de apă potabilă în Republica Moldova pentru populaţia rurală şi pentru 30 la sută din cea urbană. Cu toate acestea, apele subterane nu corespund standardului naţional pentru apa potabilă. Potrivit specialiştilor, duritatea apei din fântâni depăşeşte standardele de 2 până la 5 ori. Mai mult, aproape 90% din probele luate din bazinele acvatice din ţară arată că nitraţii depăşesc concentraţia maximă admisă.

Lasă un comentariu