Statele Unite s-au retras din acordul nuclear cu Iranul. Washingtonul a impus din nou sancţiuni împotriva acestei ţări

Embed:

Statele Unite s-au retras din acordul nuclear cu Iranul, care prevedea sistarea oricăror activităţi ale Teheranului în domeniul nuclear pe o perioadă de cel puţin 10 ani. Totodată, Washingtonul a impus din nou sancţiuni împotriva acestei ţări.

"Anunţ pe această cale că Statele Unite se retrag din acordul nuclear cu Iranul. În scurt timp voi semna şi memorandumul care impune sancţiunile americane împotriva regimului iranian."

Preşedintele american a declarat că a luat această hotărâre deoarece acordul nu este funcţional, dar şi pentru că Iranul, pe care l-a acuzat că este cel mai mare susţinător al terorismului, este pe punctul de a obţine bomba nucleară.

Un alt motiv ar fi lipsa unor condiţionalităţi privind testele cu rachete balistice şi acţiunile subversive ale Iranului în ţările Orientului Mijlociu. O primă consecinţă va fi suspendarea livrărilor de componente din industria aeronautică, astfel că toate contractele de achiziţie de avioane încheiate de Iran cu Boeing, Airbus şi ATR vor fi suspendate. Un alt efect va fi anularea licenţei care permitea companiilor americane să facă afaceri cu Teheranul.

Într-o declaraţie comună, premierul britanic, preşedintele francez şi cancelarul german şi-au exprimat regretul şi îngrijorarea faţă de decizia liderului de la Casa Albă.

Rusia a anunţat că este dezamăgită, dar nu surprinsă de hotărârea preşedintelui american. Iar fostul lider de la Casa Albă, Barack Obama, a calificat gestul lui Trump drept o greşeală gravă.

Pe de altă parte, preşedintele iranian, Hassan Rouhani, a declarat că Teheranul va discuta cu ceilalţi semnatari ai acordului şi va decide dacă Teheranul va mai respecta prevederile tratatului. Rouhani a adăugat că liderul american are experienţă în subminarea tratatelor internaţionale. De la preluarea funcţiei, Donald Trump a denunţat o serie de acorduri cum ar fi Tratatul de la Paris privind schimbările climatice şi a început renegocierea altor documente.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu