Statele Unite dublează numărul de pușcași marini americani staționați în Norvegia

Statele Unite vor depăși dublul numărului lor de pușcași marini staționați în Norvegia, în conformitate cu planuri prezentate pentru prima oară în iunie.

Informația a fost confirmată, miercuri, de Ministerul norvegian al Apărării, scrie ziare.com.

Planurile de creștere a numărului de pușcași marini în Norvegia la 700 de la 330 și mutarea unora dintre ei mai aproape de graniță cu Rusia au provocat o reacție puternică din partea Moscovei, care le-a numit "în mod clar neprietenoase".

Guvernul de la Oslo, din ce în ce mai preocupat în legătură cu Rusia de la anexarea Crimeii în 2014, insistă că creșterea prezenței SUA este numai pentru antrenamente și nu ar trebui interpretată ca o escaladare militară.

Pușcașii marini urmau să părăsească Norvegia la sfârșitul acestui an după ce un contingent inițial a sosit în 2017 pentru a se antrena pentru lupte în condiții de iarnă. Ei sunt primele trupe străine staționate în Norvegia de la Al Doilea Război Mondial.

Ministrul de externe Ine Eriksen Soereide a declarat anterior reporterilor că decizia nu constituie stabilirea unei baze permanente a SUA în Norvegia și nu vizează Rusia.

Rotația forțelor va dura până la cinci ani comparativ cu o perioadă inițială de șase luni de la începutul anului 2017, prelungită apoi în iunie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu