START recoltării nucilor! Cât costă un kilogram de miez

Embed:

Toamna se numără nucile. În ţară a fost dat startul recoltării nucilor.

Pentru unii, afacerea cu nuci este o adevărată fabrică de făcut bani. Asta pentru că, în Moldova, condiţiile climatice sunt perfecte pentru cultivarea nucului, iar copacii cresc până şi pe marginea drumului.

În prezent, un kilogram de miez de nucă se vinde cu aproximativ 150 de lei.

Pentru că cererea pieţei locale nu este foarte mare, nucile noastre cuceresc rafturile magazinelor de peste hotare.

Victor Guţu are o livadă de nuci de 750 de hectare şi o fabrică de prelucrare şi sortare a lor. Agricultorul foloseşte cele mai moderne tehnologii.

Investiţia pe care a făcut-o ajunge la câteva milioane de euro. Fermierul însă nu regretă, pentru că şi profitul este pe măsură.

"Trebuie să faci lucru cu tragere de inimă, cu dorinţă şi în pas cu ştiinţa. Orice produs trebuie să fie calitativ. De asta noi facem toată tehnologia, pentru aceasta avem şi fabrica de procesare", a spus agricultorul Victor Guțu.

Agricultorul a creat şi noi locuri de muncă în raionul Soroca. La livada sa lucrează peste 180 de oameni, iar, în funcţie de sezon, numărul acestora se poate tripla.

"E foarte bine. E mai uşor şi pentru noi. Să urci să le scuturi e foarte greu. Tehnica ne uşurează lucrul", a spus agricultorul Victor Guțu.

După ce nucile sunt culese, trec printr-un proces tehnologic îndelungat. Acestea sunt curăţate şi sortate, apoi ajung pe rafturile magazinelor din Spania, Franţa, Turcia şi Vietnam.

Dacă unii culeg nuci din livezi ce se întind pe sute de hectare, alţii le strâng de pe marginea drumului.

Culesul nucilor de pe copacii care cresc la marginea drumurilor este periculos însă, din cauza liniilor şi a stâlpilor de înaltă tensiune.

În Moldova, livezile de nuci ocupă o suprafaţă de peste 25.000 de hectare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu