START construcției drumului de ocolire a orașului Comrat. Vezi când va fi dat în exploatare (FOTOREPORT)

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a întreprins o vizită de verificare a lucrărilor pe drumul național M3 – sectoarele Porumbrei - Cimișlia și drumul de ocolire a orașului Comrat, unde au loc lucrări de decopertare a stratului de sol fertil. ONUR Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S. din Turcia este compania care efectuează lucrările, iar costul acestora este de circa 59,4 milioane de euro.

"Drumul național M3 – sectoarele Porumbrei-Cimișlia și drumul de ocolire a orașului Comrat – este de o importanță națională, întrucât asigură legătura capitalei și zonei centru cu singurul port cu acces la bazinul țărilor Mării Negre. În același timp, construcția acestui traseu va elibera drumurile locale de traficul mașinilor de mare tonaj", a mai menționat ministrul.

Administrația companiei ONUR a angajat în procesul de lucru 67 muncitori, iar pe parcursul desfășurării lucrărilor, circa 400 de specialiști vor fi implicați, dintre care 95% – din Republica Moldova.

"Este important ca specialiștii noștri, angajați acasă, să muncească în companii internaționale, care își desfășoară activitatea și în Moldova. Datorită muncii în compania ONUR, putem căpăta mai multă experiență în domeniul infrastructurii drumurilor", a declarat Chiril Gaburici.

Chiril Gaburici a declarat că lucrările de construcție a drumului sunt la prima etapă și urmează să fie aduse toate materialele.

"Lucrările sunt la prima etapă, la etapa de pregătire a începerii construcției propriu zise, dar această etapă tot face parte din lucrări. Este etapa de evacuare a stratului vegetal de pământ și urmează apoi aducerea tuturor materialelor necesare pentru drum", a declarat Gaburici.

Potrivit ministrului, cele două transoane de drum vor fi date în exploatare în anul 2022, iar compania care se ocupă de construcție promite că drumul va fi finisat mult mai devreme decât termenul stipulat în contract.

"Acesta este un drum foarte important pentru economia RM, pentru că o mare parte de mărfuri spre export sau importante vin de la portul Giurgiulești și noi ne dorim ca drumul să fie dat în exploatare cât mai repede. Conform contractului el trebuie să fie dat în exploatare la începutul lunii februarie 2022. În discuție cu compania care face construcția avem promisiunea că 40 la sută din lucrări vor fi anul acesta și avem promisiunea că darea în exploatare a ambelor porțiuni de drum va fi mult mai devreme decât termenul stipulat în contract", a menționat Chiril Gaburici.

PUBLIKA.MD amintește că proiectul de reabilitare în două faze a drumului Porumbrei – Cimișlia prevede construcția a 19 km de drum nou cu 4 benzi de circulație, iar drumul de ocolire a orașului Comrat presupune construcția a circa 18,3 km de drum nou, cu două benzi de circulație. Circa 200 000 m3 de strat vegetal a fost îndepărtat până la ziua de astăzi de pe ambele tronsoane.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu