START admitere în universităţi. Instituţiile oferă mai multe locuri de studii şi cer taxe mai mari

Embed:

Start concursului de admitere în universităţi. Instituțiile de învățământ superior oferă, în acest an, peste 26.000 de locuri. Potrivit Ministerului Educaţiei, în acest an taxele de studii sunt mai mari, în medie, cu 300 de lei. 

Pentru cele 170 de specialităţi de la studii de licență, au fost repartizate aproape 18.000 de locuri. Dintre acestea, peste 6.000 sunt cu finanţare bugetară, iar aproape 12.000 cu taxă.

Candidații la studii de masterat vor putea alege dintre cele aproape opt mii de locuri, iar 3.500 sunt la buget. 15 la sută din numărul total de locuri pentru absolvenţi sunt repartizate copiilor orfani, celor săraci sau cu cerinţe educaţionale speciale. Alte 325 de locuri bugetare sunt destinate pentru studenţii străini.

În unele universităţi, tinerii vor trebui să susţină examene de admitere.

"Trebuie să asigurăm un mediu de competiţie corectă, ca să nu alerge universităţile după studenţi. Studenţii să facă alegerea în funcţie de calitate şi taxe, dar nu în funcţie de gradul de uşurinţă cu care poţi să treci prin această universitate. Din păcate, mai avem şi tineri care încearcă să obţină mai uşor o diplomă", a declarat ministrul în exerciţiu al Educaţiei Maia Sandu.

La studii de licenţă vor fi admişi doar tinerii care au diplomă de Bacalaureat sau absolvenţii colegiilor.

Concursul de admitere se va desfășura în perioada 20-28 iulie. Rezultatele preliminare vor fi anunţate în data de 31 iulie.

 
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu