"Starea Uniunii". Jean-Claude Juncker vrea întărirea FRONTEX și o nouă alianță UE-Africa

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a făcut apel miercuri, într-un discurs în plenul Parlamentului European la Strasbourg, la o întărire semnificativă a agenţiei europene de protecţie a frontierelor, FRONTEX, şi a propus construirea "unei noi alianţe" între Uniunea Europeană şi Africa, ce ar viza crearea până la 10 milioane de locuri de muncă în următorii cinci ani, potrivit agerpres.ro.

"Propunem întărirea şi mai mult a Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă pentru a ne proteja mai bine frontierele externe, cu 10.000 de agenţi de frontieră până în 2020", a spus şeful executivului european în ultimul său discurs despre starea Uniunii Europene.

De asemenea, el a spus că executivul european "propune astăzi o nouă alianţă cu Africa pentru investiţii şi locuri de muncă durabile."

Un nou parteneriat economic între UE şi Africa "ar permite crearea până la 10 milioane de locuri de muncă în Africa în următorii cinci ani", a subliniat Juncker.

El a mai spus că Africa, de unde numeroase persoane fug spre Europa în căutare unei vieţi mai bune, prin Marea Mediterană, va număra "2,5 miliarde de locuitori până în 2050".

"36% din comerţul Africii se face deja cu UE, însă schimburile comerciale dintre noi nu sunt suficiente", a subliniat Juncker.

"Sunt convins că trebuie să facem să progreseze numeroasele acorduri comerciale între ţările africane şi UE spre un acord de liber schimb între un continent şi altul, un parteneriat economic între parteneri egali", a adăugat şeful executivului european.

În opinia sa, trebuie să nu se mai vorbească despre relaţiile dintre UE şi Africa "doar în perspectiva ajutorului pentru dezvoltare."

"Africa nu are nevoie de acte de caritate, ea are nevoie de un parteneriat echilibrat", a insistat el. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu