STARE DE URGENŢĂ ÎN SUA. Trump vrea să finanţeze zidul fără aprobarea Congresului

Embed:

Donald Trump a anunţat că va declara stare de urgenţă în SUA, pentru a putea finanţa construcţia zidului la frontiera cu Mexic, fără aprobarea Congresului. El şi-a argumentat decizia prin faptul că şi alţi preşedinţi au procedat la fel.

"Voi semna decretul pentru starea de urgenţă naţională, au mai existat de multe ori astfel de hotărâri. Şi alţi preşedinţi au semnat decrete de urgenţă, din 1977. Le oferă putere președinților şi acest lucru a fost rar o problemă", a spus președintele SUA, Donald Trump. 

Totodată, liderul de la Casa Albă consideră că ţara sa se confruntă cu o invazie şi acest lucru este inacceptabil.

"Ne confruntăm cu o invazie asupra ţării noastre, cu droguri, traficanţi de persoane, tot felul de infractori şi grupuri criminale. Este inacceptabil", a spus președintele SUA, Donald Trump. 

Opoziţia americană critică iniţiativa şi o califică drept neconstituţională. Aceasta nu consideră că există vreo urgenţă umanitară sau de securitate la frontieră care să impună o astfel de măsură extremă.

Totuşi, preşedintele american va promulga şi legea propusă de Congres, privind alocarea a doar 1,4 miliarde de dolari din cele 5,7 miliarde de dolari cât au fost solicitate pentru construcţia zidului.

Acest compromis este necesar pentru a evita un nou blocaj guvernamental. Ultimii preşedinţi americani care au decretat stare de urgenţă au fost George W. Bush, după atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, şi Barack Obama, din cauza epidemiei de gripă H1N1.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu