Stare de urgență în capitala Indiei din cauza poluării

Autorităţile din capitala Indiei, New Delhi, au declarat luni stare de urgență din cauza poluării deosebit de grave. Guvernul local a închis școlile și a interzis accesul pe străzi a vehiculelor cu numere de înmatriculare care se termină cu numere impare. Nivelul microparticulelor din aer este de aproape 25 de ori mai mare decât maximul admis, iar un ministru compară atmosfera din oraș cu o ”cameră de gazare”, scrie libertatea.ro.

Guvernul local a decretat stare de urgenţă de sănătate publică în New Delhi şi a impus un sistem de trafic rutier bazat pe circulaţia alternativă a vehiculelor cu numere cu soţ şi cu numere fără soţ, cel puţin până pe 15 noiembrie. Autoritățile au decis să închidă școlile, au anulat zborurile și au oprit activitatea pe toate șantierele de construcții din capitala Indiei. Milioane de oameni din oraș și-au început ziua sufocați de o ceață care ”îți arde ochii”, se arată pe aljazeera.com. Experții spun că aerul din New Delhi, oraș în care trăiesc aproape 22 de milioane de locuitori, este atât de poluat încât simpla sa respirare a devenit echivalentul a peste 50 de țigări fumate pe zi.

Microparticulele din aer măsoară mai puțin de 2,5 microni, fiind atât de mici încât intră adânc în tractul respirator. Indexul calității aerului, măsurat de Ambasada SUA la New Delhi, a ajuns la 613 micrograme particule pe metrul cub de aer, în condițiile în care maximul admis este de 25. New Delhi, cel mai poluat oraș din lume Poluarea aerului din capitala Indiei la acest nivel reprezintă o agravare considerabilă a riscului de boli cardiace și pulmonare în rândul populației generale și o mortalitate deosebit de ridicată pentru persoanele în vârstă sau cu afecțiuni preexistente.  

New Delhi este învăluit în fiecare iarnă de o ceață otrăvitoare produsă de gazele de eșapament, emisiile industriale și fumul rezultat din arderile agricole. Criza actuală este însă cea mai gravă din ultimii trei ani, iar ministrul Arvind Kejriwal vorbește despre o ”poluare de nesuportat”, comparând atmosfera din Dew Delhi cu o ”cameră de gazare”.

New Delhi este luni cel mai poluat oraș din lume, depășind de două ori nivelurile măsurate în Lahore (Pakistan), clasat la mare distanță pe locul al doilea în clasament și de trei ori nivelul de poluare din Beijing.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu