STARE DE ALERTĂ în nord-vestul Groenlandei. Un aisberg uriaş ameninţă comunităţile din zonă (VIDEO)

Embed:

Este stare de alertă în nord-vestul Groenlandei, unde un aisberg uriaş ameninţă comunităţile din zonă. Specialiştii cred că bucata de gheaţă de câteva zeci de metri înălţime s-a rupt în urmă cu câteva zile dintr-un gheţar.

S-a apropiat foarte mult de ţărm, iar oamenii se tem că ruperea sa poate provoca un tsunami care ar distruge localităţile de aici.

180 de oameni trăiesc în cel mai apropiat sat, iar unii dintre ei au fost evacuaţi. Temerea este cu atât mai justificată cu cât anul trecut, un tsunami produs în apropierea unui alt sat din Groenlanda a lăsat în urmă patru morţi, scrie Digi24.ro.

Poliţia din Groenlanda le-a cerut imperativ locuitorilor de pe insula Innarsuit ale căror case sunt situate pe coaste să se îndepărteze, de teama inundaţiilor care s-ar putea produce dacă blocul de gheaţă se rupe.

"Ne temem de o separare a aisbergului, care poate provoca o inundaţie în zonă", a declarat vineri Lina Davidsen, şefă de securitate în cadrul poliţiei din Groenlanda, citată de Agerpres.

Satul, situat în nord-vestul Groenlandei, numără 169 de locuitori, dar numai cei care trăiesc în apropierea zonei în care se află aisbergul, reperat joi, au fost evacuaţi, a relatat Ritzau.

"Aisbergul este în continuare în apropierea satului, poliţia este în prezent în discuţii pentru a monitoriza evoluţia evenimentelor", a declarat pentru AFP Kunuk Frediksen, unul dintre responsabilii poliţiei din Groenlanda.

Descoperirea acestui imens bloc de gheaţă intervine la câteva săptămâni după difuzarea unei înregistrări video, realizată de oameni de ştiinţă de la universitatea din New York, cu un aisberg care se desprinde de un gheţar, în estul Groenlandei.

În 2017, patru persoane au murit şi unsprezece au fost rănite în urma unui tsunami produs în apropierea unui alt sat din Groenlanda, pe coasta de vest, notează AFP.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu