Stăpâni pe teren străin. O familie din satul Frăsinești nu are acces la drum din cauza vecinului

Embed:

Ostatici ai vecinilor. De mai bine de trei ani, membrii unei familii din satul Frăsinești, raionul Ungheni, nu au acces la drum, pentru că un vecin a îngrădit o uliţă pe unde aceştia pot ajunge la el.

Din această cauză, părinții și cei doi copii sunt nevoiți să înconjoare aproape jumătate de kilometru printre grădini pentru a merge la lucru sau la grădiniță.

Autorităţile locale spun că uliţa, care are aproape un ar, este teren public.

Familia Jignea a procurat locuința acum câţiva ani, iar vecinul le-a promis că va debloca ulița, însă așa și nu și-a îndeplinit promisiunea. Mai mult, acesta a sădit copaci.

" – Domnul primar a venit cu polițistul de sector și mi-a spus puneți portiță aici și în partea cealaltă și o să treceți că e pământ public. – Acum puteți să treceți? – Nu. Pentru că partea cealaltă este gard", a declarat locuitorul satului Frăsinești, Grigore Jignea. 

Cel mai greu este atunci când plouă sau pe timp de iarnă. Din cauza noroiului şi a troienelor nu pot să-și ducă micuţii la grădiniță.

"Când ninge, viscolește, tot omătul mi-l aduce încoace spre poartă. Eu nu pot să ies cu copiii. Eu trebuie să ies cu doi: unul în brațe, unul de mână", a spus Angela Jignea. 

Unii vecini își amintesc că anterior era o uliță în acest loc.

Vecinul Boris Șeptelici refuză să scoată gardul pe care l-a ridicat ilegal pe un teren public. El susține că așa a cumpărat lotul acum șapte ani de la foștii proprietari. Bărbatul nu a fost de găsit, iar soția acestuia a refuzat să vorbească în fața camerei de filmat.

"Dacă primăria hotărăște că trebuie de făcut cărare, lasă să facă. La mine soțul umblă cu problemele acestea. Eu nu mă implic, nu mă interesez, să am probleme cu vecinii", a spus locuitoarea satului Frăsinești, Larisa Șeptelici.

Primarul localității spune că a cerut de mai multe ori familiei Șeptelici să deblocheze drumul, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

"Am primit plângerea domnului Jignea care vrem să o soluționăm totuși până la urmă. Domnul Şeptelici a acaparat ilegitim terenul public. Au fost de la consiliul raional organele competente care au verificat într-adevăr că acolo este un teren și este ternul public al primăriei", a spus primarul satului Măcărești, Iacob Pîntea. 

Pe marginea acestui caz, poliția a întocmit un proces verbal încă în vară.

"Conform competenței noi l-am transmis la ecologie. Au rămas să ia o decizie definitivă. Ei sunt datori, inspectorii de la ecologie să dea în judecată să ia o decizie de a elibera terenul dat", a declarat polițistul de sector, Radu Rudcov. 

Juriştii spun că în acest caz ar putea face lumină doar instanţa judecătorească. Mai mult decât atât, chiar dacă se dovedeşte că vecinul nu a îngrădit terenul public, el trebuie să îl elibereze.

"Există şi o altă situaţie, când o persoană a îngrădit propriul teren şi îi limitează accesul unui vecin. În aşa situaţii, sunt prevăzute cazuri când se poate institui, prin hotărâre judecătorească, servitute de trecere pe terenul unei persoane", a spus avocatul Andrei Briceag. 

La sfârșitul acestei luni, consiliul local va examina două cereri. Una este a familiei Șeptelici care vrea să ia în arendă terenul îngrădit ilegal și alta a familiei Jignea care vrea ca ulița să fie deblocată.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu