Stanley Fischer: Rezerva Federală a SUA ar putea majora rata dobânzii

Rezerva Federală a SUA este aproape de a-și îndeplini misiunea privind reducerea șomajului și stabilitatea prețurilor și pare să se îndrepte spre modelul de politică monetară pe care oficialii l-au anticipat, a afirmat, joi, vicepreședintele Fed, Stanley Fischer, într-un interviu acordat Bloomberg, citat de Agerpres.

"Nu vreau să vă dau cifre exacte, dar evoluția economiei este în linie cu ceea ce ne-am dorit. Ne îndreptăm spre o rată a inflației aproape de 2%, iar piața forței de muncă va continua să se întărească", a spus Fischer, întrebat despre perspectivele privind rata dobânzii.

"Dacă aceste două lucruri se întâmplă, vom fi în direcția la care ne așteptăm, mai mult sau mai puțin", a adăugat oficialul Fed, care a atras atenția că a început și procesul de creștere a salariilor.

"Am spus asta de mult timp: ne așteptăm la o creștere graduală a ratelor dobânzilor și ar putea dura câțiva ani până vor ajunge la nivelul din anii precedenți. Ne așteptăm ca economia să înregistreze un ritm rezonabil de creștere", a subliniat vicepreședintele Fed.

"Rezerva Federală a SUA va trebui probabil să majoreze curând dobânda de politică monetară", a afirmat, marți, președintele Fed, Janet Yellen, avertizând asupra incertitudinilor privind politica economică a administrației Trump.

Întârzierea majorării ratei dobânzii ar putea lăsa Comitetul de politică monetară al Rezervei Federale (FOMC) într-o poziție precară, fiind nevoit în cele din urmă să majoreze ratele rapid, ceea ce ar putea provoca o recesiune, a afirmat șeful Fed.

''Nu ar fi înțelept să așteptăm prea mult până când vom renunța la politica monetară expansionistă'', a afirmat Janet Yellen în Senatul SUA, citând așteptările Fed referitoare la o înăsprire a pieței forței de muncă și o creștere a inflației la 2%.

La reuniunea din 1 februarie, Rezerva Federală a SUA a menținut dobânda de politică monetară la un interval cuprins între 0,50% și 0,75%, pe fondul încetinirii economiei în trimestrul patru din 2016 și al ușoarei creșteri a ratei șomajului.

Comitetul de politică monetară al Rezervei Federale (FOMC) a apreciat că perspectivele economice rămân pozitive și a reiterat că anticipează o creștere graduală a ratei dobânzii, analiștii așteptându-se la o decizie în acest sens în prima jumătate a acestui an.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu