STANDARDE EUROPENE la Vama Leuşeni: A fost deschis un nou punct de control veterinar şi fitosanitar

Embed:

Un nou punct de control veterinar şi fitosanitar la frontieră a fost deschis la vama Leuşeni. Acesta e cel mai mare din ţară şi singurul unde vor fi verificate animalele şi păsările vii. Lucrările au durat jumătate de an, iar cheltuielile depăşesc 28 de milioane de lei, bani oferiţi de Banca Mondială. La inaugurare a participat şi premierul Pavel Filip. 

La Leuşeni activează trei laboratoare, boxe pentru animale şi spaţii pentru păstrarea furajelor.

"Doar în patru luni ale anului curent acestui an au fost introduse în Republica Moldova prin acest punct 1.333 de loturi de marfă, cu o cantitate fizică de 17 mii de tone de produse alimentare", a menţionat Gheorghe Gaberi, directorul ANSA.

Potrivit autorităţilor, deschiderea acestui punct de control fitosanitar, asigură condiţii de muncă mai bune angajaţilor Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor. De asemenea, importatorii nu vor mai pierde timp şi bani pentru efectuarea controalelor la terminalele din Chişinău.

"Până acum ne-am confruntat cu o problemă foarte mare, pentru că produsele veterinare nu puteau fi întoarse înapoi din ţara noastră chiar când erau depistate că sunt infectate cu ceva, pentru că nu aveam încă toate laboratoarele, fapt care îl putem face acum, pentru că controlul are loc direct la frontieră", a precizat Pavel Filip.

Anterior, din din bani europeni, au fost inaugurate alte trei puncte de control veterinar și fitosanitar, la Criva, Giurgiuleşti şi Tudora. În perioada următoare, autorităţile planifică să deschidă astfel de laboratoare la Bălţi şi Cahul.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu