Stamate: Dacă PSRM a votat un proiect neconstituţional în septembrie, să-şi asume responsabilitatea

Embed:

Ministrul Justiţiei Olesea Stamate susţine că nu vede o diferenţă între proiectul de lege privind procuratura şi proiectul de lege votat de către deputaţi în septembrie. 

"Dacă colegii socialişti consideră că proiectul de lege este neconstituţional, cum au votat ei proiectul din septembrie, care a fost similar cu cel pentru care şi-a angajat guvernul răspunderea? Mecanismul nu se schimbă aproape deloc. În locul Ministerului Justiţiei îi propune CSP-ului candidaţi prim-ministrul. După mine, schimbarea nu este esenţială şi astfel nu diferă. Dacă ei au votat un proiect neconstituţional în septembrie, atunci să-şi asume responsabilitatea", a declarat Olsera Stamate, joi, 8 noiembrie, după şedinţa Parlamentului.

Întrebată dacă schimbarea modului de înaintare a candidaturilor pentru procurorul general ar putea constitui un precedent periculos pe viitor, Olesea Stamate a răspuns:

"Riscuri există în orice circumstanţe. Dacă vine un guvern care doreşte să oligarhizeze şi să criminalizeze această ţară, indicferent de modalitatea de desemnare a procurorului general, aceasta poate fi fraudată, noi am văzut un CSP instituit tocmai pentru a evita politizarea procuraturii şi am văzut ce s-a întâmplat în ultimii ani."   

Mai mult, ministrul Justiţiei nu consideră că înaintarea de către premier a unei liste scurte către CSP este o imixtiune în justiţie.  

"O imixtiune în justiţie ar fi atunci când primul ministru sau ministrul Justiţiei sau oricine altcineva ar da indicaţii cu privire la anumite dosare. Asta ar fi imixtiune. Iar înaintaarea către CSP a unei liste scurte de candidaţi integri şi oneşti nu est eîn nici un mod o imixtiune în justiţie", a mai spus Olesea Stamate.

 

Lasă un comentariu