Sprijin pentru bolnavii de diabet: Medicii de familie și asistenții, instruiţi să comunice eficient cu pacienţii

Embed:

Tot mai mulţi moldoveni se îmbolnăvesc de diabet în ultima perioadă, pentru că atrag prea puţină atenţie unui mod sănătos de viaţă şi se adresează prea târziu la medic.

În prezent, numărul persoanelor care suferă de această afecţiune este de 100 de mii, iar anual acesta creşte cu 10 mii.

Pentru a îmbunătăţi situaţia, medicii de familie şi asistenţii au fost instruiţi să comunice eficient cu pacienţii, într-un proiect finanţat de Ambasada Cehiei.

În cadrul proiectului au fost implicaţi 84 de angajaţi medicali din toate raioanele ţării. Aceştia, la rândul lor, au oferit instruire pentru 300 de medici de familie şi peste 500 de asistenţi.

"Cel mai complicat este comunicarea cu pacientul, explicarea pacientului ce este diabetul şi cum el să trăiască cu diabet. Şi mai mult ca atât, cum poate să trăiască cu diabet considerând că are un stil special de viaţă", a spus directorul Asociaţiei Obştească "Homecare", Tamara Adanaș.

Proiectul lansat în 2013 a costat peste jumătate de milion de euro.

"Am oferit instruire şi ajutor logistic, pe lângă cel financiar. Cel logistic sunt, de exemplu, glucometrele", a spus consilierul Ambasadei Cehe în Moldova, Jan Husan.

Medicii instruiţi au primit câte 100 de glucometre, cu care au verificat gratuit glicemia oamenilor din localitate.

"Am observat schimbarea, pentru că pacienţii noştri au nişte agende, unde dumnealor pot să-şi menţioneze meniul de fiecare zi pe care îl consumă, pot să-şi noteze glicemia care şi-o măsoară", a spus  medicul de familie CSP Briceni, Elvira Crudu.

"Au fost antrenaţi şi dată câte o temă pentru acasă pentru toate asistentele medicale şi medicii pentru ca a doua zi să vină cu un meniu săptămânal pentru pacient cu diabet zaharat", a spus şeful CSP Cahul, Alexandru Hagioglu.

Specialiştii susţin că bolnavii de diabet trebuie să primească, în fiecare lună, gratuit, teste de verificare a glicemiei.

"Văd o problemă destul de importantă lipsa registrului naţional în diabet zaharat unde să fie înregistraţi toţi pacienţii. De asemenea, văd o necesitatea strigentă de a efectua un studiu de fezabilitate şi de a vedea ce se face la nivel de diabet, care sunt problemele grave", a spus preşedintele Asociaţiei lucrătorilor medicali şi farmaceutică, Luminița Suveică.

"Ne dorim să avem pacienţi educaţi. Ce înseamnă pacienţi educaţi? Să conştientizeze pacientul cu diabet zaharat că diabetul nu este o boală, dar este un mod de viaţă şi astfel vor asigura calitatea vieţii lor", a spus viceministrul MSMPS, Liliana Iașan.

Anul viitor, în cadrul proiectului, urmează să fie instruiţi şi asistenţii sociali.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu