SPRIJIN PENTRU AGRICULTORI. Fermierii cu surplus de marfă pot transmite oferta de produse către Ministerul Agriculturii

Embed:

Ministerul Agriculturii s-a autosesizat în cazul producătorilor de fructe care au surplus de marfă şi nu o pot comercializa.


Vasile Şarban, şeful direcţiei politici de producţie şi procesare din cadrul Ministerului Agriculturii, susţine că în ultima săptămâna a primit mai multe cereri de achiziţii de mere sau struguri.

"Este vorba de agenţi economici, persoane fizice din Republica Moldova. Întreprinderi din străinătate, cum ar fi Irakul sau India chiar. Ei au cerut telefoanele de contact a agenţilor economici care ar avea mere în frigider. Producătorii să înainteze oferta către noi, iar noi să creăm o platformă. Pentru a debloca cât de cât situaţia."

Fermierii interesaţi pot transmite pe pagina de start a ministerului, la rubrica de oferte de produse, datele de contact, adresa depozitului, cantitatea disponibilă şi preţul.

În paralel, reprezentanţii ministerului şi cei ai Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură lucrează la un catalog online al produselor autohtone certificate. Fiecare producător îşi va putea plasa oferta, după ce îşi va crea un cont.

"Această aplicaţie lucrează foarte bine în România, se bucură de succes. O vom face şi în Republica Moldova. Ne referim la produsele cu indicaţie geografică, cu denumire de origine, produse ecologice. Noi vrem să o dezvoltăm să putem plasa şi oferte de produse convenţionale."

Pentru a sprijini producătorii autohtoni şi unii cetăţeni străini stabiliţi în ţara noastră au postat filmuleţe video pe reţele de socializare, în care îndeamnă oamenii să susţină agricultorii moldoveni.

"Dragii mei, eu abia am venit de la Piaţa Centrală de unde am cumpărat struguri şi mere. Două kg de struguri şi două kg de mere nu costă mai mult decât un pachet de ţigări. Este mult mai sănătos. Aveţi datoria ca moldoveni, să cumpăraţi produse autohtone, să menţineţi piaţa locală şi să sprijiniţi producătorul local."

Un kilogram de struguri se vinde la piaţă cu preţuri între 8 şi 15 lei, în funcţie de soi, iar preţul merelor variază între cinci şi zece lei kilogramul.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu