Sportul din Moldova, sub lupa autorităţilor! Iniţiativa Ministerului Tineretului şi Sportului

Embed:

Fiecare al treilea moldovean nu practică sportul şi nici nu manifestă interes pentru exerciţiile fizice, arată datele unui studiu efectuat de autorităţi. În aceste condiţii, Ministerul Tineretului şi Sportului a elaborat o strategie prin care îşi propune să-i motiveze pe cetăţeni să ducă un mod activ de viaţă.

În primă fază, autorităţile îşi propun să eficientizeze orele de educaţie fizică în insituţiile de învăţământ. Ulterior, va fi încurajată înfiinţarea cluburilor sportive în şcoli şi universităţi. De asemenea, vor fi construite noi săli şi reconstruite cele vechi.

Autorităţile au însă foarte mult de lucru, în condiţiile în care, în unele şcoli din ţară elevii fac orele de sport pe coridoarele instituţiilor de învăţământ. Este şi cazul gimnaziului din Selişte, raionul Orhei.

Directorul gimnaziului menționează că în pofida lipsei terenului sportiv, elevii au performanțe în cadrul competițiilor. Totuşi, construcţia unei săli de sport le-ar aduce rezultate optime.

"Era planificată o școală de tip nou prin anii 90. S-au început reformele, toate schimbările și așa am și rămas fără sală sportivă. Am apelat la consiliul raional, ne-au refuzat fiind că sunt foarte mare cheltuieli", a declarat directorul gimnaziului Galina Rusu.

Datele sondajului arată că puţin peste 12 la sută dintre moldoveni fac sport zilnic, aproape 28 la sută - o dată pe săptămână, iar în jur de 25 la sută - de câteva ori pe lună.

Printre cauze se numără lipsa timpului sau stările de oboseală. De asemenea, intervievații dau vina pe infrastructura sportivă distrusă dar și pe accesul redus la sălile de sport. Moldovenii care merg la sală spun că plătesc pentru un abonament între 250 și o mie de lei.

Potrivit sondajului, doar 37 la sută dintre cei mai activi concetăţeni de-ai noştri merg la sala de sport.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu