Spiritele se încing la Chişinău, înainte de Summitul de la Vilnius. Cui îi convin provocările? LIVE TEXT Fabrika

(UPDATE 22.47) Adrian Candu: Se interzice nu pentru opoziţie, ci pentru toţi, folosirea megafoanelor, blocarea tribunelor şi restul. Ce a făcut opoziţia comunistă considerăm la limita tâlhăriei.

(UPDATE 22.45) Artur Reşetnicov: Adoptaţi legi antidemocratice, o să vă dea peste cap Strasbourgul.

(UPDATE 22.42) Adrian Candu: Modificările în regulamentul actual sunt modificări tehnice.

(UPDATE 22.40) Valeriu Saharneanu: Avem o opoziţie anti-sistem, care încearcă să acţioneze cu elemente banditeşti. Aveam nevoie de a scoate şedinţele de Parlament de sub atacuri subversive. Sunt elemente huliganice, banditeşti chiar. Noi am fost împotriva oricăror sancţiuni

(UPDATE 22.35) Artur Reşetnicov: Care claritate? Voi puneţi un lacăt pe Parlament. RM se află sub monitorizarea Consiliului Europei, aveţi avizul acestuia?

(UPDATE 22.33) Tudor Deliu: Eu cred că noi vă încălcăm şi dreptul la muncă, deoarece pentru dvs munca e să ţipaţi la microfoane, să bateţi în tobe, în masă. Modificarea ordinii de zi poate avea loc doar în şedinţa plenară a primii săptămâni de lucru. În momentul aprobării ordinii de zi comuniştii vin cu nişte aberaţii care nici nu ţin de ordinea de zi. Prin aceste modificări se face o claritate.

(UPDATE 22.29) Artur Reşetnicov: Singurul duşman e PCRM, toate drepturile ni se încalcă. În aproape 5 ani nu au reuşit să restabilească clădirea Parlamentului, petrecem şedinţe în Palatul Republicii, acolo unde se petrec nunţi, petreceri, înmormântări. În 8 ani ani am avut majoritate constituţională. Nici nu am vrut să introducem un jandarm care să dea peste mâini deputaţilor care vor vorbi mai mult de un minut.

(UPDATE 22.25) Adrian Candu: Sancţiunile legate de salariu au fost excluse, au rămas cele cu referire la indemnizaţii. Timpul nostru e un cost pentru cetăţenii R. Moldova şi lucrul nostru ar trebui să aibă şi eficienţă. Noi nu ar trebui să avem abuzuri, de exemplu, abuzuri la pauză, o oră, apoi încă o oră, încă două ore, cerute de o anumită formaţiune. Ca să terminăm cu abuzurile, blocarea tribunei sau microfoanelor. Interzicem intrarea în sală cu amplificatoare ale sunetului. PCRM consideră altfel comportamentul civilizat, atunci când folosesc şi blocarea tribunei. Noi înţelegem comportament civilizat prin dezbateri, dacă ei când nu au argumente utilizează forţa, ei au altă înţelegere a democraţiei. Regulamentul face distincţie între declaraţiile celui care vorbeşte în numele fracţiunii şi a celui care vorbeşte din perspectivă individuală. Atunci când se abuzează şi deputatul iese şi spune aceeaşi chestiune de zeci de ori şi nimeni nu poate să îi reproşeze.

(UPDATE 22.19) Tudor Deliu: Destul cât a stat PCRM în fotolii moi şi a dus ţara de izbelişte. E timpul să stea şi în stradă.

(UPDATE 22.17) Tudor Deliu: Comuniştii trebuie traşi la răspundere contravenţională pentru că au defăimat drapelul. Voi veniţi acolo unde sunt probleme, dar dacă nu sunt, vreţi să le faceţi, pentru că voi nu puteţi fără probleme.

(UPDATE 22.15) Artur Reşetnicov: Opoziţia de azi e guvernarea de mâine.

(UPDATE 22.14) Adrian Candu: Vă încurajăm să staţi cu ochii pe guvernare, dar să o faceţi în limitele legale şi să vă manifestaţi în mod civilizat, pentru că asta e menirea opoziţiei.

(UPDATE 22.11) Artur Reşetnicov: Orice depresii ar fi îndreptate împotriva noastră, noi nu vom lăsa mâinile în jos, vom fi în avangardă.

(UPDATE 22.09) Valeriu Saharneanu: Acum comuniştii sunt în criză mare de idei şi încearcă să eticheteze.

(UPDATE 21.55) Valeriu Saharneanu: Comuniştii vor ca aici să fie rău. Ei vin la guvernare pe rău, sărăcie şi păduchi, asta vor.

(UPDATE 21.53) Tudor Deliu: Voronin cu Munteanu umblă prin clădirile studenţeşti şi plătesc studenţilor să bată în tobe.

(UPDATE 21.48) Adrian Candu: Există majoritate parlamentară şi opoziţie, există viziuni diferite. Se simte o presiune în societate, marcată prin declaraţii mai arzătoare. Summitul de la Vilnius nu trebuie privit ca a doua venire a lui Mesia, Reşetnicov are dreptate, va fi doar parafarea, dar va fi un eveniment istoric, deoarece marchează o etapă în dezvoltarea ţării, va urma semnarea. Comuniştii, deşi au avut intenţia, timp de 8 ani, pe care au şi declarat-o, nu au reşuti. Au jucat în stânga şi în dreapta şi nu au fost un partener credibil, şi nu au pornit acele reforme care pe de o parte sunt dureroase.

(UPDATE 21.43) Tudor Deliu: Există păreri diferite, ţine de democraţie şi nu putem să negăm. Comuniştii nu s-au deprins să fie o opoziţie constructivă, să pună mâna la promovarea reformelor. În patru ani am făcut de zeci de ori mai mult pentru cetăţenii acestei ţări. Comuniştii ar trebui să vină cu propuneri pentru a îmbunătăţi situaţia acolo unde noi dăm greş. Ei mizează pe cetăţenii care nu prea ştiu, pe oamenii săraci.

(UPDATE 21.39) Artur Reşetnicov: Guvernarea de cinci ani e democratică şi nu se poate lăuda cu nimic. Actuala guvernare aşa povesteşte despre Summitul de la Vilnius de parcă ar fi a doua venire a lui Hristos pe pământ. Nu e aşa şi anti-raitingul Guvernului Leancă e legat de faptul că timp de cinci ani nu s-a îmbunătăţit nici  cu un centimetru viaţa oamenilor, dimpotrivă, a înrăutăţit. Înainte de şi după Summitul de la Vilnius nu vor simţi nicio îmbunătăţire, e o bulă de săpun care va exploda şi oamenii se vor pomeni în iarnă. Dacă ar fi fost astfel de guvernare în Grecia, chiar şi în Germania, Guvernul demult pleca în demisie. 85% din moldoveni sunt nemulţumiţi de Guvern şi spun că duce o politică anti-populară, au înrăit oamenii cu aşa agresivitate.

(UPDATE 21.33) Valeriu Saharneanu: Evident că nu îi convine R. Moldova şi poporului, există o luptă a contrariilor aici, noi vrem să îmbunătăţim viaţa cetăţenilor, există forţe ale trecutului, care vor să ne reţină în această tranziţie. Dacă semnăm Acordul la Vilnius, vom beneficia de o îmbunătăţire, cei care se împotrivesc vor să rămână aici sărăcia. Am avut perioada până în 2009, din care s-a implementat o sărăcie şi se vrea ca R. Molfova să rămână o colonie a cuiva, din care se extrag venituri mari. Familia lui Voronin a devenit oligarhă, iar cetăţenii foarte săraci.

(21.29) Au mai rămas două săptămâni până la Summitul de Vilnius, iar în Republica Moldova spiritile se încing tot mai mult şi mai mult. PCRM vrea din nou dimisia prim-ministrului Leancă, iar ca argument foloseşte armele care au fost vândute Armeniei şi care ar fi ajuns să fi folosite în Libia. Până pregătesc deputaţii comunişti o nouă ofensivă împotriva Guvernului, partidele din coaliţia de guvernământ lucrează la modificarea regulamentului Parlamentului.

Cui îi convine să încingă spiritele înainte de Summitul de la Vilnius? În interesul cui sunt organizate provocările? Cine va câştiga cel mai mult de pe urma acestora? Răspunsurile la aceste întrebări le aflaţi astăzi, la Fabrika.

Invitaţii din această seară sunt:

- Adrian Candu, vicepreşedinte al Parlamentului,

- Artur Reşetnicov, deputat PCRM,

- Tudor Deliu, deputat PLDM,

- Valeriu Saharneanu, deputat liberal-reformator.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu