"Speranţa" din penitenciarul din Taraclia. Deţinuţii se pot lăuda cu un ziar dedicat exclusiv lor

De aproape şapte ani, deţinuţii penitenciarului nr.1 din Taraclia se pot lăuda cu un ziar dedicat exclusiv lor. Publicaţia este intitulată sugestiv "Speranţa" şi conţine articole pe diverse subiecte din evenimentele ce au loc după gratii, dar şi poezii scrise de cei privaţi de libertate.

Redacţia este alcătuită din patru persoane, dintre care trei sunt deţinuţi care au descoperit domeniul jurnalismului după gratii.

Tânărul din imagine a muncit în construcţii cât era la libertate. Aici, îşi ocupă tot timpul cu stiloul şi carnetele, dar spune că asta îi aduce satisfacţii mari. 

"Foarte mult. Îmi ocup timpul liber. Nu am cum să mă gândesc la ceva prostesc".

Deşi jurnalismul îl captivează, nu crede că va continua să cocheteze cu el dincolo de pereţii închisorii. 

"Am o experienţă deja. Am fost cândva eliberat. O persoană care scapă de aici foarte greu se reîntegrează în societate. Societatea noastră nu se uită prea bine la deţinuţi".

Iar colegul său scrie după gratii, nu doar articole, dar şi poezii. 

"Scriu poezii despre orice: viaţă, lumea cunoştinţelor, natură, animale, dar şi tot ce se întâmplă după gratii. Mai exact, despre cum eu, dar şi alţi deţinuţi, ne petrecem timpul în puşcărie".

Versurile în limba rusă le publică în ziar.

De tehnoredactarea publicaţiei se ocupă un bărbat originar din Kazahstan. Puşcăriaşul cu studii superioare a fost privat de libertate după ce a încălcat legea în Republica Moldova. 

"Tehnoredactarea necesită aproximativ o săptămână. Este realizată în Word, un program elementar pentru începători. Eu sunt de meserie programator şi pentru mine nu este nimic dificil".

Postul de editor al publicaţiei este ocupat de un angajat al închisorii.

"Toate subiectele prezentate în ziar sunt despre activităţile, care se desfăşoară în penitenciar. La început, noi întocmim planul. În baza lui, fiecare alege tematica pe care o vrea, cu care să se ocupe", a afirmat specialistul principal la Penitenciarul nr. 1 din Taraclia, Evghenii Iusin.

Ziarul "Speranţa" are 24 de pagini. Iese de sub tipare odată la trei luni şi este citit de puşcăriaşi. Publicaţia e distribuită în fiecare sector al instituţiei de detenţie şi se găseşte şi în incinta bibliotecii acesteia.

În puşcăria nr.1 din Taraclia îşi ispăşesc pedeapsa 321 de persoane condamnate pentru crime grave sau deosebit de grave.

Lasă un comentariu