Spectatorii, CU OCHII ÎN LACRIMI. Istoriile ZBUCIUMATE a cinci femei din Moldova, aduse în scena Filarmonicii Naționale Serghei Lunchevici

Istoriile a cinci femei din sudul Moldovei, care au suferit din cauza violenței domestice au fost teatralizate şi aduse în scena Filarmonicii Naționale "Serghei Lunchevici". Actrițe din Chișinău, Taraclia și Ceadîr-Lunga au interpretat dramele prin care trec femeile și copiii acestora.
Spectacolul caritabil, face parte dintr-un proiect implementat de PNUD în cadrul căruia urmează a fi construit un centru pentru femeile din Găgăuzia care suferă din cauza violenţei.
Actriţele spun că nu le-a fost uşor să interpreteze asemenea roluri.
"Copila de mică, de la 3, 4 ani deja îi spunea că tata mă atinge... Abia când a împlinit 13 ani, fata, deci ani de zile, ani de zile tatăl ei făcea lucruri nemaipomenite cu fiica", a spus Olga Guţu-Cucu, actriță la Teatrul Național "Mihai Eminescu"
"Participăm la acest proiect nu pentru a judeca aceste femei, ci pentru a le influenţa să ajungă la concluzia că nu trebuie să rabde violența și să plece la timp ca să evite astfel de cazuri", a menţionat Elena danaji, actrița Teatrului Național Dramatic "Dionis Tanasoglo".
"Atunci când faci un proiect artistic încerci să selectezi acele interviuri, acele monologuri care duc în ele o încărcătură, să aibă un dramatism, să aibă o semnificație, pe de-o parte să fie foarte evidente că sunt despre violență, violența nu trebuie să fie voalată", a declarat Mihai Fusu, regizorul spectacolului "Nu voi lăsa speranța să moară".
Spectatorii au rămas profund impresionați de istoriile auzite:
"Probabil ți-i greu să-ți imaginezi că asta-i posibil în genere și practic credeam că sunt inventate. E foarte greu să crezi istoriile sunt reale".
"Am rămas șocată, în locul ei aș fi procedat altfel. Trebuia să plece ca să nu supună copiii violenței, dar această femeie a răbdat pentru că nu avea unde pleca. Acest lucru nu îl pot înțelege".
Pentru deschiderea centrului ar fi necesari 150 de mii de dolari. 90 de mii vor fi oferiţi de PNUD, iar restul sumei va fi adunată din donaţii.
"Încercăm să construim un serviciu pentru victimele violenței domestice în regiunea găgăuză. Atunci ne-am propus acest mecanism, o campanie de strângere de fonduri, ca să completăm bugetul care nu ajunge", a punctat Vitalie Frecăuţeanu, coordonator de proiect, PNUD Moldova.
Centrul urmează a fi ridicat până la finele anului.
Social
- STUDIU: Femeile care lucrează ore suplimentare sunt mai predispuse la depresie
- OFERTE IREZISTIBILE de la agenţiile de turism pentru 8 Martie. Cum poţi surprinde femeia dragă
- Europarlamentar: UE trebui să deblocheze asistenţa macrofinanciară pentru Moldova. Guvernul a reuşit să gestioneze situaţia economică din ţară