"Spectacol" la şedinţa comună a consilierilor din Bucureşti şi Chişinău. Aleşii locali şi-au aruncat replici acide, iar oaspeţii au asistat la acest "concert"

Embed:

Aleşii municipali din Capitală şi un grup de consilieri din Bucureşti s-au întâlnit într-o şedinţă comună, la Chişinău. Întrunirea care avea drept scop aprobarea unui acord adiţional de colaborare între cele două Primării s-a transformat, în câteva clipe, într-un adevărat circ. Aleşii locali nu s-au putut abţine să nu-şi arunce replici acide, iar oaspeţii de peste Prut au asistat la acest "concert" gratuit. 

Şedinţa comună s-a ţinut în sala de conferinţe a Întreprinerii Municipale Apă Canal şi nu la Primărie. Ion Ceban spune că sala administraţiei locale e prea mică pentru astfel de întruniri, iar în clădirea Apă Canal este mai mult spaţiu.

La şedinţa comună, consilierii români au avut nevoie de traducători, pentru că unii dintre aleşii de la Chişinău au vorbit în limba rusă.

"Stimaţi colegi, stimaţi oaspeţi, noi avem o tradiţie la CMC. Dacă vrem să luăm o decizie necesară, atunci începem cu subiecte politice, nu cu lucruri legate de gospodărie. Partidul Politic Şor susţine ideea să aprobăm acest document, vom vota pentru asta", a spus consilierul din fracţiunea Partidului Politic Şor, Valeriu Klimenko.

Liberalul Ion Cebanu a folosit un vers de a lui Mihai Eminescu, pentru a comenta această situaţie.

"Unde eşti tu, Ţepeş, Doamne? Mai departe, continuarea o ştie fiecare", a menţionat consilierul din fracţiunea Partidului Liberal, Ion Cebanu.

"Ca să vă traduc, succint, ceea ce a spus domnul Klimenco, este că fracţiunea Partidului Şor susţine semnarea acestui acord şi salută prezenţa la Chişinău a consilierilor din Bucureşti", a afirmat consilierul din fracţiunea PPDA, Aliona Mandatii.

Şedinţa comună a durat mai bine de o oră, deşi pe ordinea de zi era un singur proiect. Deputaţii din fracţiunile PAS şi PL au venit cu propuneri de ajustări la document, însă, acestea nu au acumulat numărul majoritar de voturi.

"Vă rog ca această şedinţă să fie una care să emită un act care să fie unul lucrativ în forurile de la Bucureşti şi să nu ne trezim că acesta va avea recenzii din partea instituţiilor care reglementează această chestiune. Dacă nu îl adoptăm într-o formă care să nu creeze astfel de retuşuri, nu vom putea merge mai departe şi nu vom face nimic altceva decât să ne facem de râs", a comunicat viceprimarul municipiului Bucureşti, Aurelian Bădulescu.

Într-un final, acordul a fost semnat de toţi consilierii prezenţi la şedinţă.

"Eu nu pot să fiu făţarnic şi nu pot să nu remarc nişte lucruri care se întâmplă. Eu nu cred că acei care rup hărţile României, acei care aprobă politica de expansiune a Rusiei în Donbas, Georgia şi în alte părţi sunt sinceri în promovarea românismului în Basarabia", a spus consilierul din fracţiunea Partidului Liberal, Ion Cebanu.

Acordul prevede schimburi de experienţă în domeniile: cultură, educaţie şi asistenţă socială.

"Avem domeniul arhitecturii şi urbanismului, începând cu proiectele de infrastructură, dar şi finalizând cu schimbul de experienţă pentru elaborarea documentaţiei cu caracter strategic pentru municipiul Chişinău. Bucureştiul finalizează acum elaborarea planului general urbanistic şi ar fi dispuşi să ne ajute şi pe noi cu acest document important", a comunicat primarul general al Capitalei, Ion Ceban.

Acordul adiţional de colaborare este o parte suplimentară a Protocolului de Înfrăţire, încheiat între Primăria municipiului Chișinău și Primăria municipiului București în anul 1999. Acordul este necesar pentru a permite finanţarea unor proiecte. Documentul urmează să fie aprobat şi de majoritatea consilierilor din Bucureşti.

loading...

Lasă un comentariu