Specialiştii trag un semnal de alarmă! Numărul cazurilor de hărţuire sexuală online în rândul minorilor S-A DUBLAT

Embed:
Internetul nu este un loc sigur pentru copii. Numărul cazurilor de hărţuire sexuală online în rândul minorilor s-a dublat anul trecut, potrivit datelor Centrului "La Strada". În total, au fost recepţionate 16 plângeri, faţă de şapte în 2017. În majoritatea cazurilor victimele sunt fete.

"Am o prietenă care a fost agresată online şi a ajuns într-o situaţie în care nu putea să-l blocheze.Şi eu nu ştiam cum să o ajut, ce să-i spun... "

Potrivit specialiştilor, cei mai vulnerabili sunt minorii care nu şi-au securizat bine datele personale folosite la înregistrarea pe reţele de socializare, dar şi cei care îşi pun viaţa pe tavă în mediul online. Cei care raportează cazurile sunt părinţii sau prietenii. Totuşi, specialiştii spun că datele nu reflectă realitatea în totalitate şi mulţi copii nu mărturisesc nimănui experienţele prin care trec.

"Părinţii raportează cazuri în care copiii lor au primit o cerere de prietenie pe internet de la cineva necunoscut. Acea persoană îi solicită copilului nişte fotografii în lenjerie sau mai intime. După care copilul începe să fie ameninţat cu publicarea acestor fotografii şi i se solicită şi altele", a declarat Angela Palancean, manager platformă singuronline.md.

Psihologii susţin că părinţii şi profesorii trebuie să fie mai atenţi la comportamentul copiilor.

"Ei sunt cei care ar putea să contribuie la o formare corectă a copiilor şi care ar putea să prevină astfel de forme de abuz. Mulţi adulţi nu înţeleg că un abuz în mediul online ar defpat aceleaşi consecinţe ca şi cel în mediul real", a declarat Agnesa Strătuţă, psiholog.

Potrivit poliţiştilor, în total, în 2018, au fost înregistrate 27 de cazuri de abuz sexual în mediul online. Numărul reprezintă doar 10 la sută din câte s-au întâmplat în realitate, dar în lipsa reclamaţiilor nu pot fi pornite cauze penale.

"5 cazuri de acţiuni perverse asupra copiilor în mediul online. Acele discuţii cu caracter obscen. Trei cazuri de hărţuire sexuală. Un caz de violare a dreptului la secreta convorbire. A fost înregistrat şi un caz de trafic de copii. Şi 17 cazuri de distribuire a pornografiei infantile pe internet", a spus Artur Degteariov şef secţie protecţia copiilor, INI.

Anul trecut au fost reţinute două persoane acuzate de abuz sexual online cu minorii. Una dintre ele a fost condamnată la puşcărie.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu