Specialiştii le recomandă părinţilor plecaţi peste hotare să lase copiii în grija unui tutore

Embed:

Specialiştii le recomandă părinţilor care pleacă la muncă în străinătate să desemneze, pe cale juridică, un tutore în grija căruia să-şi lase copiii. Potrivit lor, acest lucru ar permite organelor abilitate monitorizeze starea minorilor şi să evite violenţele la care, deseori, aceştia sunt supuşi. Afirmaţiile au fost făcute în emisiunea Ţara lui Dogaru, azi, 15 septembrie.

"Care este avantajul? Activitatea tutorelui sau faptul cum tutorele gestionează banii trimişi de părinţii de peste hotare, sau cum participă la îngrijirea şi educarea copilului poate fi supravegheată de organele respective şi în caz de necesitate, i se poate angaja răspundere penală, civilă şi administrativă", explică avocatul Domniţa Pagoni.

"Persoanele care pleacă, este obligaţiunea lor de a veni, de a se consulta şi a ne oferi o informaţie. Noi încercăm să comunicăm cu lumea şi să informăm că anume prin instituirea tutelei se face o evidenţă a copiilor şi ştim ce se întâmplă cu ei", menţionează Angela Ganea, şef secţie Reintegrarea Familiei CMC.

Unii invitaţi sunt de părere că prin desemnarea reprezentantului legal, Republica Moldova ar putea să reducă şi numărul copiilor care sunt scoşi ilegal din ţară.

"În cazul în care se instituie tutela asupra copilului, nu este problema obţinerii paşaportului, nu este problema scoaterii lui legală din ţară şi nu putem să spunem că nu există soluţii, chiar dacă persoana nu poate reveni în ţară", subliniază Alexandru Doni, şef adjunct direcţie Ministerul Tehnologiei Informaţiei.

Scoaterea ilegală a unui minor din ţară se pedepseşte cu închisoare de la doi la şase ani. Iar falsificarea actelor pentru scoaterea copiilor din ţară este pedepsită prin lege cu privaţiune de libertate de până la doi ani.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu