Specialişti tineri în spitalele din ţară! Peste 200 de tineri au primit diploma de medic

Embed:

Peste 200 de locuri vacante din mai multe instituţii medicale din ţară au fost ocupate de tineri specialiști.

Astăzi, la Ministerul Sănătăţii a avut loc ceremonia de repartizare a absolvenţilor Universităţii de Medicină în câmpul muncii. Foştii studenţi, instruiţi pe banii statului, sunt fericiți că şi-au găsit un post de muncă imediat după absolvire.

Cei peste 200 de tineri îşi vor începe activitatea de medic de la întâi septembrie:

"Sunt emoții de bucurie, pentru că în sfârșit am terminat această universitate și putem să activăm ca medici de familie."

"Emoții foarte pozitive. Numai de bine. Avem până în august concediu, ne odihnim și de la 1 septembrie mergem la muncă"

"Care sunt așteptările de la stat pentru tinerii specialiști? Că medicina va fi la același nivel cum este în alte state. Și de la populație că medicii totuși au o importanță enormă".

Ministerul Sănătății i-a îndemnat pe tinerii specialişti să-şi păstreze locurile de muncă unde au fost repartizaţi. În caz contrar, proaspeţii medici ar putea fi obligați să restituie statului cheltuielile pentru instruirea lor.

"Vom pune în aplicare toate prevederile Hotărârii de Guvern și ale contractelor pe care ei le-au semnat. Fie să restituie banii care au fost investiți, fie să accepte și să meargă la locul de muncă", a menţionat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

"Cred că asta e normal să restitui banii pentru altcineva ca să învețe. Eu consider că asta este un lucru bun."

"Tânărul nu trebuie să fie obligat să meargă acolo. Trebuie să fie respectată și libera alegere a tânărului".

Iar reprezentanţii autorităţilor publice locale sunt gata să le ofere absovleniţilor locuinţe sociale.

"În raionul Hîncești avem în 15 localități a raionului 56 de apartamente sociale. Apartamentele sociale sunt gata pentru tinerii specialiști care o să vină", a declarat președintele raionului Hîncești, Ghenadie Buza.

În multe sate din raionul Hâncești lipsesc medicii de familie. Astfel, specialiștii de la spitalul raional sunt nevoiți să facă naveta, o dată în săptămână, în aceste localități pentru a consulta populația.

"O dată în săptămână am deplasare în satul Mereșeni unde tot deservesc populația. – Acolo câți pacienți aveți? – La 2.500 împreună cu Sarata-Mereșeni. Rezistăm", a spus medicul de familie, Carolina Tamaşciuc.

"Specialiștii tineri cer informație concretă: ce volum de lucru am, care este numărul populației, cât trebuie să lucrez, fac deplasări nu fac deplasări, care este salariu?", a zis  medicul de familie, Natalia Saharov.

Potrivit datelor Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, în țară sunt 236 de locuri vacante în domeniul sănătății.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu