Specia renumitului pește Nemo, este în pericol. Care sunt motivele dispariției

Peștele-clovn, devenit celebru grație filmului "Finding Nemo", devine stresat și are mai puțini urmași atunci când anemonele de mare care îl protejează sunt afectate de fenomenul de albire provocat de încălzirea mărilor și oceanelor, potrivit unui studiu care trage un semnal de alarmă asupra impactului pe care modificările climatice îl au asupra reproducerii mai multor specii care trăiesc în recifele de corali, scrie Agerpres.ro.

Deși fenomenul de albire, cauzat de creșterea temperaturii apei marine și de alți factori, este deja cunoscut în cazul coralilor, anemonele de mare — un animal prădător cu tentacule, asemănător meduzelor — pot fi la rândul lor afectate de albire în timpul valurilor de căldură de pe Terra, potrivit DPA.

"Acest studiu desfășurat pe durata a 14 luni arată o corelație puternică între albirea anemonelor de mare, reacția la stres a peștelui-clovn și hormonii reproductivi care au determinat o scădere a fecundității cu 73%", au declarat autorii cercetării, ce a fost publicată în revista Nature Communications, relatează AFP.

Peștele-clovn, protagonistul celebrului film animat "Finding Nemo", trăiește în simbioză cu anemonele de mare, ascunzându-se printre tentaculele acestora pentru a se proteja de prădătorii lui naturali. Exemplarele din această specie de pește depun icre cel puțin o dată pe lună la baza anemonelor marine.

Din octombrie 2015 și până în decembrie 2016, cercetătorii au studiat mai multe cupluri de pești-clovn care trăiesc în recifele coraliene din jurul insulei Moorea din Polinezia franceză.

În această perioadă, sub efectul fenomenului El Nino, această regiune din Oceanul Pacific a cunoscut timp de mai multe luni o creștere a temperaturii mării, ce a cauzat o albire temporară a unei părți din totalul anemonelor, fenomen similar aceluia — mult mai cunoscut — care afectează coralii.

Comparând 13 cupluri de pești-clovn care trăiesc în jurul unei anemone afectate de albire mai multe luni și alte cupluri care trăiesc în jurul unei anemone ce nu a fost afectată, oamenii de știință au putut să evidențieze impactul "în cascadă" generat de încălzirea mării.

"Recoltări sangvine prelevate de la cuplurile de pești-clovin ne-au permis să constatăm o creștere puternică a concentrației de cortizol, hormonul stresului, și o scădere importantă a concentrațiilor de hormoni sexuali", provocând astfel o diminuare a fecundității, au explicat într-un comunicat de presă experții de la Centrul Național de Cercetări Științifice (CNRS) din Franța, care au participat la realizarea acestui studiu.

"Aceste legături, deja descifrate în urma unor experimente de laborator, au fost confirmate pentru prima dată în condiții naturale în rândul peștilor", precizează același comunicat.

Odată cu încălzirea globală, care contribuie la albirea coralilor și a anemonelor din lumea întreagă, "Nemo" riscă să nu fie singura victimă.

"Estimăm că și alte specii asociate anemonelor de mare și coralilor ar putea să reacționeze într-o manieră similară la episoadele de albire, fapt care s-ar traduce prin scăderi importante ale eficienței reproductive", au adăugat autorii studiului.

"12% din speciile de pești care trăiesc în proximitatea coastelor Polineziei franceze depind de anemone sau de corali pentru a se hrăni sau pentru a se proteja de prădători", precizează specialiștii de la CNRS.

"În cazul unei albiri prelungite, cum este cazul Marii Bariere de Corali din Australia în 2016 și 2017, reînnoirea tuturor acestor populații ar putea fi afectată și, odată cu ea, stabilitatea acestor sisteme", au adăugat cu îngrijorare autorii cercetării.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu