Spaţiul aerian al Molodvei nu este suficient de bine protejat

Embed:

Spaţiul aerian de la noi nu este protejat suficient. Ministerul Apărării a iniţiat un proiect de lege care prevede îmbunătăţirea sistemului de control aerian. Dacă documentul va fi aprobat de Parlament, atunci ar putea fi contracarate toate încercările unor aeronave de a survola ilegal spaţiul aerian al Moldovei. Dar punerea în practică a acestui proiect ne va arde la buzunare.

Pentru procurarea tehnicii performante, mărirea numărului unităţilor de control al spaţiului aerian, precum şi pentru alte acţiuni logistice este nevoie de aproape 240 de milioane de dolari sau peste 10 la sută din bugetul de stat pentru anul 2012.

"Acest proiect ne permite de a avea o informaţie completă despre situaţia aeriană şi de a întreprinde unele măsuri asupra acelor aeronave, care nu respectă regulile de utilizare a spaţiului aerian. O tehnică mai performantă ne-ar permite de a deţine informaţii despre situaţia aeriană într-un volum mai mare, adică de la înălţimi mai mici la distanţe mai mari", a explicat şeful Comandamentului Forţe Aeriene, Vadim Cemârtan. 

Deseori, din cauza lipsei unităţilor necesare de control aerian, specialiştilor le este dificil să depisteze avioanele care zboară la înălţimi mici.

Din cauza tehnicii învechite a Regimentului Aerian, care a fost procurată prin anii 70 ai secolului trecut, deseori unele aeronave, care survolează spaţiul nostru aerian nu pot fi depistate.

În prezent, în Moldova există 24 de coridoare aeriene. În timp de 24 de ore spaţiul aerian al Moldovei este tranzitat de 130-140 de aeronave, iar vara pot să ajungă la 200. În 2011, s-au înregistrat 16 cazuri de survolare ilegală a spaţiului aerian naţional.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu