SPAIMA localnicilor dintr-un sat din Nisporeni. FIARELE care au dat năvală în Valea-Trestieni

Embed:

Invazie de dihori în satul Valea-Trestieni, raionul Nisporeni. Localnicii spun că, în mai puţin de două săptămâni, sute de păsări au dispărut din coteţe şi că acestea ar fi fost sfâşiate de dihori. Specialiştii spun că este imposibil să intervină şi-i îndeamnă pe oameni să-şi păzească mai bine curţile. 

Efrosinia Negru din satul Valea-Trestieni povesteşte că acum o săptămână s-a trezit într-o dimineaţă fără 12 pui: "Mi i-au mâncat pe toţi într-o seară! Numai cloşca a rămas şi aşa de rău îmi pare... Deja cloşca cealaltă am mutat-o acolo şi închid uşile strâns".

Dihorii au devenit spaima şi altor săteni.

"Patru cloşte, 60 de ouă, pui vreo 19 mi i-au luat pe toţi de la o cloşcă. Durere, dar ce să fac? N-am cu cine mă bate. Ardeleanu spune că dihorul i-a ucis toate răţuştele noaptea trecută".

"Când am venit dimineaţa nu am găsit nimic, nici pene, nici pui. Unde să-i mai cauţi deja? Acum prima dată mi i-au mâncat. - Dar erau mari? - Ehei, deja erau de zeamă, mari, i-am scos din iarnă".

Localnicii presupun că prădătorii se adăpostesc în beciurile caselor părăsite din sat: "Iată aici au văzut oamenii că erau mulţi dihori. Poate că i-au mai alungat, poate că... E casă pustie! Otravă ceva trebuie de întrebat la farmacia de animale ce fel şi de pus. Că altfel se vor înmulţi, apoi nu poţi creşte nicio pasăre la casă".

Dihorii sunt și în atenția cercetătorilor de la Academia de Ştiinţe. Specialiştii spun că în ultimul timp înregistrează tot mai multe cazuri, în care dihorii pătrund în gospodării fiind în căutarea hrănii.

"Activitatea de vânătoare a acestor prădători este nocturnă. Având dimensiuni nu prea mari şi un corp foarte zvelt şi dibaci, ei pot să pătrundă prin cele mai mici orificii. Paza contra agresiei acestor prădători este de a avea animalele îngrădite şi ţinute în condiţii destul de protejate", a precizat Anatol Savin, doctor conferenţiar, cercetătător ştiinţific.

În Republica Moldova sunt întâlnite două specii de dihori: de pădure şi de stepă. Ultimul este inclus în Cartea Roşie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu