Sony promite senzorul de imagine pentru smartphone cu cea mai mare rezoluţie din lume

Divizia de smartphone-uri a Sony continuă să înregistreze performanţe neimpresionante, dar compania rămâne lider de piaţă în ceea ce priveşte senzorii de imagine. Cel mai recent proiect, senzorul IMX586, promite să ofere un salt în calitatea imaginii, prin îmbunătăţirea semnificativă a rezoluţiei la 48 de megapixeli (8.000x6.000), despre care Sony susţine că va fi cea mai ridicată din industria de profil, relatează site-ul The Verge, potrivit zdi.ro.

Calitatea imaginii nu are legătură doar cu megapixelii, asta poate fi contraproductiv, întrucât pixelii mai mici provoacă o luminozitate şi colorare neuniformă a imaginii (noisy photo). Pixelii de 0,8 microni utilizaţi în acest senzor vor fi cei mai mici de pe piaţă, de fapt.

Dar Sony afirmă că va rezolva această problemă utilizând un mozaic de filtre Bayer pentru culori şi prin utilizarea de către fiecare pixel a semnalelor provenite de la patru pixeli adiacenţi, care sporesc sensibilitatea la lumină până la echivalentul unei imagini de 12 megapixeli captată cu pixeli de 1,6 microni.

Telefoane pornind de la modelul 808 Pure View al Nokia din 2012 şi până la modelul Huawei P0 Pro din acest an au experimentat tehnici similare pentru senzorii cu ccel puţin 40 de megapixeli, dar IMX586 ar putea fi principala soluţie.

Sony menţine dimensiunea la o diagonală de 8 mm, ceea ce însemană că nu va fi nevoie de un spaţiu uriaş pentru camera video, cu toate că lentilele din faţa senzorului vor avea un rol important în capacitatea camerei de a crea o imagine.

Atenţia este concentrată şi pe producerea unor imagini utilizabile de 48 de megapixeli în loc de micşorarea implică a imaginii. Acest lucru nu va fi folositor pentru fotografiile obişnuite, dar va permite un zoom digital mai bun. Senzorul IMX586 ar urma să fie inclus în smartphone-uri începând de anul viitor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu